Monday, October 7, 2019

Kuka Wikipediaa saa muokata ja kuka kumma sitä valvoo

Timo Haapala twiittasi eilen seuraajiaan pöyristyttäneen huomionsa Wikipediasta. Twiitistä nousi suuri keskustelu, josta vinkattiin minulle monta kertaa (kiitos teille kaikille ihanaiset!).

Myöhemmin hän kyllä totesi, että twiitti oli ironiaa ja ihmetteli sitä, mikseivät esimerkiksi poliitikot käytä Wikipediaa itsensä mainostamiseen ja kertoi muokanneensa itsekin itseensä liittyvää artikkelia.




Kuka tahansa voi siis muokata Wikipediaa, joko kirjautuneena käyttäjänä tai ip-osoitteella. Myös kuka tahansa voi osallistua "sivujen perään katsomiseen", se ei ole ylläpitäjien tehtävä, kuten moni keskustelija luuli. Ylläpitäjät voivat toki käyttää ylläpitäjän oikeuksia esimerkiksi sivujen jäädyttämisessä tai käyttäjien blokkaamisessa, mutta eivät he mitään ylivaltiaita ole, jotka voivat tehdä mitä tahansa. Ihan tavalliset käyttäjätkin voivat esimerkiksi laittaa sivuja poistoäänestykseen, eikä ylläpitäjillä ole näissä äänestyksissä sen enempää äänivaltaa kuin muillakaan.

Tarkkailuun on omia työkaluja, henkilökohtaisen tarkkailulistan lisäksi mm. tällainen yhteinen listaus odottavista muutoksista:



Wikipedia-muokkaamiseen liittyy paljon sääntöjä ja periaatteita, joista voi lukea mm. Wikimedia-aktiivi Teemu Leinosen vinkkaamasta Wikipedian käyttäjän käsikirjasta, joka löytyy Wikikirjastosta. Ja kaupallisilla päivittäjillä, kuten myös itseään (tai tuttaviaan) koskevien artikkelien päivittäjillä on vielä vähän lisää sääntöjä, jotka liittyvät eturistiriitaan:


Conflict of interest (COIediting involves contributing to Wikipedia about yourself, family, friends, clients, employers, or your financial and other relationships. Any external relationship can trigger a conflict of interest. That someone has a conflict of interest is a description of a situation, not a judgement about that person's opinions, integrity, or good faith.


Eli poliitikko tai hänen lähipiirinsä voi kyllä muokata poliitikosta kertovaa artikkelia (jos hän on ns. wikimerkittävä, esimerkiksi kunnallispoliitikot eivät sitä useinkaan ole), mutta heidän pitäisi myös kertoa eturistiriidastaan.

Kristian Vepsäläinen kertoi keskustelussa myös sisältöön liittyvän ongelman, jossa minun leipäpuuni piilee:



Kaupallisena päivittäjänä minun tehtäväni on täyttää Wikipediasta niitä aukkoja, joita vapaaehtoiset eivät ole ehtineet, viitsineet tai huomanneet täyttää. Se on minulle kunniatehtävä, jonka pyrin tekemään niin hyvin kuin osaan. Wikipedia-muokkaamiseen olen perehtynyt jo yli kymmenen vuoden ajan ja ilokseni opin siitä edelleen uusia juttuja, jos en nyt päivittäin, niin kuukausittain ainakin. :)

Jos et halua perehtyä Wikipediaan liittyviin sääntöihin itse, käänny puoleeni ja anna minun täyttää löytämäsi aukko! Tai oikeastaan tehdä ensin tilannearvio siitä, voiko sille aukolle ylipäätään tehdä mitään. Jos taas haluat oppia tekemään itse työhösi liittyviä päivityksiä, osallistu järjestämiini koulutuksiin. Avoimia Wikipedia-koulutuksia on tulossa taas, kunhan saan uudet nettisivuni julkaistua.

MUOKS:

Tässä niitä lupaamiani Wikipedia-koulutuksia:

Johdatus Wikipediaan (tallenne)
Wikipedia viestinnässä (etäkoulutus verkossa)

No comments:

Post a Comment

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...