Thursday, April 17, 2014

Berliinissä mietittiin Wikimedian tulevaisuutta

Lupasin teille viime viikolla terveisiä Berliinistä, Wikimedia-konferenssista, mutta kolmen päivän tiivistäminen yhteen blogikirjoitukseen tuntuu vieläkin vähän vaikealta. ONNEKSI minun ei kuitenkaan tarvitse kertoa kaikkea - paikalla oli nimittäin dokumentointitiimi, joka teki muistiinpanot kaikista sessioista. TOLL!

CMADFI-järjestäjänä tapahtuman fasilitointikin teki minuun vaikutuksen. Käytössä oli graafista dokumentaatiota niin isolla lakanalla seinälläkin kuin sähköisesti seinälle heitettynäkin, yhteisissä sessioissa kalvoja esiteltiin huomattavan vähän, pienemmissä striimeissä niitä sentään oli.

Mural. Wikimedia Conference 2014

Sessiot olivat mukavan aktiivisia ja niiden välissä olevilla tauoilla ehti tutustua moneen mielenkiintoiseen ihmiseen ja kuulla heidän tarinoitaan. Meidät saatiin ääneen heti alkuun, kun kaikki 38 eri chapteria esittäytyivät aakkosjärjestyksessä minkä jälkeen kerroimme kokemuksiamme speed-date-tyyliin.

Eniten puhetta (ja porua) syntyi Saksan Wikimedian tilaamasta selvityksestä, jonka Kira Kraemer esitti postit-lappujen (!) avulla. 9 kuukauden aikana Kira oli haastatellut sataa ihmistä eri puolita Wikimedia-liikettä (movement, ei organisaatio). Esitykseen nostettu lähinnä ongelmia, joten eipä ihme, että tunteet kävivät vähän kuumina, kun joku tunsi saavansa kerralla sata anonyymiä nillittäjää kimppuunsa. Minua esitys lähinnä hämmensi, sillä suhteellisen tuoreena wikimedistinä (wikipedistin uran aloitin 2006, mutta wikiMedisti minusta tuli kai vasta tammikuussa, kun liityin Wikimedia Suomen hallitukseen) organisaation mutkikkuus hämmensi. Siitä voisinkin blogata toisella kerralla.Seminaari sai ikävän käänteen perjantai-iltana, kun meille kerrottiin, että AffCom:iin edellisenä päivänä valittu varapuheenjohtaja oli kuollut nukkuessaan. Onko joku teistä ollut tapahtumassa, jossa joku osallistuja olisi kuollut? Arvaatte ehkä, että tunnelma muuttui veitsellä leikaten ja seuraavan päivän aikataulu meni uusiksi.

Päivien aikana saamani infomäärä oli valtava ja samalla tajusin, miten paljon meillä Suomen chapterissa onkaan vielä tehtävää. Positiivista on kuitenkin se, että apua on tarjolla paljon, meidän pitää vain osata sitä pyytää. Erityisen mukavaa oli tavata ihmisiä Ruotsista, Norjasta ja Virosta, naapurikansat tuntuivat aika läheisiltä,mikä lupaa hyvää tulevia yhteistyöprojekteja varten. :)

Itse innostuin ehkä eniten sessiosta, jossa  mietittiin Wikimedia-liikkeen tulevaisuutta. Takana on 13 vuotta Wikipediaa, mutta eihän tämä tähän jää, vaan liikkeen merkityksen toivotaan kasvavan entisestään. Siinä avainasemassa ovat Wikimedia Board of Trustees, joka saa pian kaksi uutta jäsentä sekä Wikimedia-säätiön uusi toimitusjohtaja, jonka nimityksestä tiedotetaan lähiviikkoina.

Tschüss auf Berlin!

  Group photo, wmcon14 berlin

No comments:

Post a Comment

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...