Thursday, August 27, 2015

21 vinkkiä Snapchatiin

Viime aikoina Snapchat on saanut paljon julkisuutta. YleX:n kuulijat valitsivat Suomen parhaaksi snäppääjäksi Esko Seppäsen ja Kurio keräsi listasi sadasta snäppäävästä suomalaisjulkkiksesta. Listan innoittamana olen lisännyt seurattavieni määrää ja katsellut uusien snäppääjien sisältöjä kotiraatini kanssa. Olemme pyöritelleet välillä silmiämme, miten ne tällaisia laittaa, ja siksi jaan nyt ohjeita Snapchattiin.

 1. Karsi snäpeistä kaikki turha pois. Montako sekuntia katsojan tarvitsee katsella käveleviä kenkiäsi, montako kertaa kuulla sama asia eri sanoin kerrottuna? Ole napakka, videot ovat lyhyitä, älä jätä lausetta kesk
 2. Säädä kullekin kuvalle optimipituus. Jotain kuvaa ei jaksa tuijottaa 10 sekuntia (onneksi sen voikin silloin ohittaa), toista ei ehdi tajuta 5 sekunnissa. Snäppejä sai aiemmin katsoa vain kerran, mutta nykyään snäppejä voi katsoa niin monta kertaa kuin ehtii 24h:n aikana. Ota kuitenkin katselija huomioon, älä tarpeettomasti vilauttele tai junnaa. 
 3. Mieti mitä snäppäät, sillä ne eivät siis häviä hetkessä, joten joku voi ottaa niistä kuvakaappauksia. Eräs pankinjohtaja sai snäppinsä takia potkut. Käyttäjälle kyllä ilmoitetaan, jos snäpeistä otetaan ruutukaappauksia, mutta voihan joku ottaa kuvan vaikka toisella laitteella.
 4. Huomioi kuvan suunta: siinä missä ennen videokuvat olivat vaakatasossa, ne ovatkin pystyssä Snapchatissa. 
 5. Liike on kiinnostavaa. Pyöräilevän Anssi Kelan takana vaihtuvia maisemia oli kiva katsoa, vaikka hän totesikin, että vain idiootit tekee niin. Mutta jos hengästyy portaita kävellessä, ei ehkä kannata puhua samaan aikaan.
 6. Aiemmin snäppejä piti katsoa sormi ruudulla, mutta heinäkuussa tästä luovuttiin, eli katselut eivät ole niin intensiivisiä kuin ennen. 
 7. Snäppeihin on vaikea kirjoittaa kauniilla käsialalla. Älä kirjoita jokaiseen snäppiin harakanvarpaitasi.
 8. Luo tarina, jolla on alku ja loppu. Jos päivän pääjuttu on vaikka jokin tapahtuma, voit kuvata mitä tapahtui ennen sitä, sen aikana ja sen jälkeen. Biisonimafialla on tarinat hallussa ja nautin kovasti siitä, miten Kaitsu kertoo siitä, miten elokuvaa tehdään. Nerokasta ennakkomarkkinointia minusta.
 9. Ehkä voit tehdä myös jonkin pitemmän tarinan, joka jatkuu päivästä toiseen? Koukuta katsojat, kerro mitä tapahtuu huomenna. Tai ehkä voit seikkailla jonkin hahmon kanssa? Jani Liljalla on alter ego, Lego-ukkeli. :)
 10. Kunnioita seuraajiasi. Jos pyydät viestejä, älä itke, että sait niitä liikaa. Älä hauku seuraajiasi, jotka ovat nähneet vaivaa lähettäessään viestin sinulle: "miksi te lähetätte mulle sellasia kuvia", "ei todellakaan kiinnosta mitä mun seuraajat tekee", "turha pyytää mua seuraamaan teitä, seuraan vain tuttujani, ei kiinnosta vieraiden ihmisten snäpit". 
 11. Anna mahdollisuus tirkistelyyn, nähdä jotain mitä yleensä ei nähdä, esimerkiksi kulissit, takahuoneet... Mutta oikeesti, halutaanko me tosiaan tulla kanssasi pöntölle?
 12. Tuota itsesi näköistä sisältöä. Laula, jos olet laulaja, kerro vitsejä, jos olet koomikko, neuvo, jos olet opettaja, pelaa, jos olet pelaaja ja niin edelleen. Esimerkiksi Stig on joskus yllättänyt laulamalla jotain tilanteeseen hyvin sopivaa laulua (ei omaansa). Sekin huvitti, kun jollain festareilla ohjelmaan oli päässyt Stigin sijaan Sting. Snapchat sopii hyvin tapahtumiin, kuten Tubeconin ja siihen osallistuneiden tubettajien snäppäliyt tai Pauliina Mäkelä eilisessä #ihminenplus-tapahtumassa ovat osoittaneet.
 13. Yllätä katsojasi näyttämällä jotain erikoista.
 14. Kuten muuallakin somessa: pyri hauskaan (lue: tunteita herättävään) tai hyödylliseen sisältöön. Parhaimmillaan sisältö on molempia.
 15. Jos snäppäät muita, on kohteliasta pyytää siihen lupa. Kerro myös kuvatekstissä ketä kuvaat, kaikki eivät tunne samoja ihmisiä/esiintyjiä kuin sinä.
 16. Mene tarpeeksi lähelle kohdettasi. Ei ole kivaa, jos puheesta ei saa mitään selvää. 
 17. Lisää snäppeihin omia kommentteja, emojeita, piirroksia, nuolia, jotta katsoja ymmärtää, miksi jokin asia on jaettu.
 18. Suosittele muita snäppääjiä. Kirjoita heidän nimensä kuvan/videon päälle.
 19. Kerro snäppäämisestäsi muissa somekanavissasi.
 20. Varaudu siihen, että jos sinusta tulee kovin suosittu snäppääjä, puhelimesi ja Snapchattisi jumiutuu ja snäppien tuottaminen hidastuu ja osa sinulle tulevista yksityisviesteistä katoaa ennenkuin ehdit katsoa ne.
 21. Ole itsellesi armollinen, snäpeissä saa olla virheitä, se on vain inhimillistä. Aitous on muutenkin snäpissä "se juttu".


Lähteet:
Esko Seppänen, kotiraati ja Johanna itse

PS. Mikä on sinun vinkkisi snäppäilyyn? Kerro ideasi blogin kommenteissa.
PS2. Minut löydät Snapchatista @jjanhone-tililtä.

1 comment:

 1. Onko tietoa meneekö henk koht snapit läpi vaikka toinen osapuoli ei ole hyväksynyt omalta puolelta ystäväksi? Oma kokemus oli niin, että ystäväni lisäsi minut ja hänen snap tuli viestinä, mutta en muista olinko ehtinyt hyväksyä hänet ennen snapin lukemista. Mietin vaan kilpailuja ym, jotka on julkkisten tileillä, että lukevatko he ylipäätä lähetettyjä snappeja ollenkaan? Kiitos vastauksista!

  ReplyDelete

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...