Tuesday, February 11, 2014

Ketä hyväksyt LinkedIn-verkostoosi ja LinkedIn työnhaussa -koulutus

Sain vastikään tarjouspyynnön, jossa pyydettiin hyvin yksityiskohtaisia perusteluja siihen, miksi juuri minä olisin hyvä pitämään koulutusta työnhausta LinkedIn:ssä. Päätin vastata kalvosetillä, jonka löydät tämän postauksen lopusta.

Koulutuksiani on kehuttu käytännönläheisiksi, eikä ihme: jaan koulutuksissa paljon omia, tuttavieni tai asiakkaideni kokemuksia.

LinkedIn:iä olen käyttänyt itse ainakin

  • työnhaussa, 
  • asiantuntijaosaamisen tunnetuksi tekemiseen, 
  • myymiseen, 
  • verkoston rakentamiseen 
  • yhteydenpitoon entisten ja nykyisten työkavereiden kanssa
  • oppimiseen, keskusteluun jne.
Vuonna 2009 tunsin lähinnä nokialaisia eri puolilla maailmaa, mutta vuosien varrella olen saanut seurata Nokia-verkostojeni muuttumista ja satojen tuttavieni työnhakua mm. LinkedIn:in avulla. Verkostooni kuuluu tällä hetkellä 345 ihmistä, jotka ovat joskus työskennelleet Nokiassa, nykyisiä nokialaisia heistä on enää vain 55 (ja Microsoft-kaupan jälkeen heitä onkin varmaan enää kourallinen?).

Muutokset LinkedIn-verkostossani kolmen viime vuoden aikana
Vaikka verkostoni onkin kasvanut, olen aika tarkka LinkedIn-verkostoni kasvattamisessa - hyväksyn kutsuja vain ihmisiltä, joiden kanssa olen jutellut tai ollut muuten läheisessä tekemisissä. En siis ole esimerkiksi koskaan tavannut Mini treasures wikin moderaattoria Lindaa enkä edes tiedä hänen sukunimeään (!), mutta koska olemme hyvin tiiviisti tekemisissä, on luonnollista ottaa hänet verkostooni myös LinkedIn:ssä. Mutta karvani nousevat kyllä pystyyn, kun ventovieras ihminen väittää olevansa ystäväni.





Viime syksynä eräs "tv:stä tuttu" henkilö pyysi minua LinkedIn-verkostoonsa. Hänen mielenkiintonsa hiveli toki itsetuntoani - oho, onko tuo minut huomannut - ja jouduin miettimään LinkedIn-politiikkaani uudestaan, eli otanko verkostooni julkkiksia tai muita merkittäviä ihmisiä, vaikken olisi ollut heidän kanssaa missään tekemisissä? Hetken mietittyäni vastaus oli selkeä: kohtelen kaikkia ihmisiä samalla periaatteella. En halua vastata kaverilleni "mistä sinä tuonkin ihmisen tunnet?"-kysymykseen "en mistään, se vaan lähetti mulle pyynnön ja minä hyväksyin" (olen joskus itse kysynyt referenssiä jostain ihmisestä ja saanut tuollaisen vastauksen).

No miten ihmiset sitten yleensä LinkedIn-kutsujen kanssa menettelevät? Kyselin hiljan asiaa Facebook-kavereiltani ja tässä tyypillisimpiä vastauksia:
  1. En yleensä hyväksy kuin tuttuja LinkedIn:ssä mutta pari kertaa on lipsahtanut vahingossa tuntematon. 
  2. Hyväksyn yleensä kutsuja myös tuntemattomilta, jos meillä on joku yhteinen tuttu ja on suomalainen (saattaa olla joku Twitter-seurattavani)
  3. En hyväksy täysin tuntemattomia. En hyväksy vaikka olisi kuka (siis esim. julkisuuden henkilö).
  4. Hyväksyn kaikki, koska kysyjä on todennäköisesti ollut koulutuksessani.
  5. En hyväksy tuntemattomia, "vähimmäisehtona" että olen tavannut/keskustellut jossain yhteydessä.
  6. Hyväksyn LinkedInissä etenkin kaikki suomalaiset. Joitakin ulkomaalaisia vain jos on jotain yhteistä verkostoa.
  7. Twitter-tuttavuus ei minulle riitä vaan hyväksyn vain ihmiset jotka olen tavannut.
  8. Viime aikoina olen joutunut kysymään, olemmeko tavanneet tai mistä hän luulee minut tuntevansa. Lähiaikoina on ollut enemmän ulkomaalaisia tyrkyllä ja vastaavasti sitten epäluulonikin korkeammalla.
  9. Hyväksyn kutsut esimerkiksi samaan LinkedIn-ryhmään kuuluvilta.
Google-haulla tämä LinkedIn-keskustelu nousi ykköseksi haussa, jossa kysytään, pitäisikö tuntemattomia ihmisiä hyväksyä verkostoon.

LinkedIn-koulutuksessani kerron nappulatekniikan sijaan enemmän palvelun kulttuurista ja hyvistä ja huonoista käyttötavoista. Tarjousta pyydettiin työnhakijoille, mutta LinkedIn sopii toki myös myyjille ja eri alojen asiantuntijoille.


Linkedin työnhaussa koulutus_kuvaus from Johanna Janhonen

Kerro miten sinä LinkedIn-verkostoosi ihmisiä hyväksyt ja lue lisää LinkedIn:stä kotisivultani!

1 comment:

  1. LinkedInissä tuo tarkkuus on tärkeä huomata, mutta jos olet työnhakija sitä verkostoa pitäisi kerätä. Itse suosittelen silloin esimerkiksi HR-ihmisten ja rekrytoijien kanssa verkostoitumista. Sillä palvelussa ei valitettavasti näy kovin hyvin, jos verkosto on suppea. Joten itse olen vähän avoimemman politiikan kannattaja, en nyt täysin Twitter -tyylisesti, että olisin kaikkien kaveri, mutta haluan itse esimerkiksi auttaa työnhakijoita ja mikäli henkilön persoona on ns. todennettavissa, otan kyllä verkostoni jäseneksi mikäli joku yhteys löytyy.

    ReplyDelete

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...