Wednesday, June 19, 2013

Lomalaisen some - tee se toisin eli 6 vinkkiä

Kesälomat ovat monella ihan ovellla. Yrittäjänä en ihan kokonaan lomalle jää, mutta koska useimmat asiakkaani lomailevat, saan minäkin hyvän syyn höllätä tahtia. Edellisiltä kesiltä olen oppinut, ettei mitään ehdottomia lupauksia blogin suhteen kannata tehdä, eli voi olla että innostun kesällä bloggaamaan, mutta voi olla, että palaan tänne vasta elokuussa. Mutta älä anna sen häiritä, vaan ota minuun yhteyttä eri kanavien kautta, jos ja kun asiaa tulee. :)

Kesälomaan liittyy kaikenlaisia haaveita ja projekteja: kesällä kaikki on toisin, on aikaa ja vapaus tehdä mitä itse haluaa. Moni vannoo pysyvänsä kesällä poissa somesta. Minäkin olen sitä yrittänyt, mutta tullut sittemmin siihen tulokseen, että nollatoleranssia parempi vaihtoehto on käyttää somea lomalla eri tavalla kuin muulloin. Katsotaanpa nyt tartutteko lomalaisen some -vinkkeihini.

1. Riko rutiinisi

 • jos olet somessa yleensä lurkkija, kokeile kesälomallasi osallistumista: päivitä vaikka pitkästä aikaa Facebook-statustasi, kommentit voivat yllättää sinut.
 • jos olet yleensä some-aktiivi ja somessa 24h, siirry kuukaudeksi lurkkijamoodiin, lue vaikka päivittäin vain tunnin ajan sitä, mitä muut kirjoittavat. Kun et ole itse aktiivinen, sinun ei myöskään tarvitse odottaa muiden kommentteja omiin viesteihisi, joten ehkä loman lopussa sometunnista on jäljellä enää vartti.
 • jos some kuuluu työmatkojesi tai kahvituntiesi viihdykkeisiin, kokeile miltä virtasi näyttää muina vuorokauden aikoina. 
 • Jos LinkedIn kuuluu arkirutiineihisi, lomalla voit kai lomailla sieltäkin. Mutta jos et ehdi LinkedIn:iin arkena, lomalla voisit kaivaa esiin vanhat koulukuvasi, muistella kesätyöpaikkojasi ja muita vanhoja työpaikkojasi, käydä läpi laatikon pohjalle kertyneet käyntikortit ja etsiä käsiin vanhat tuttusi LinkedIn:stä.
2. Virkistä virtaasi
 • jos olet aikojen kuluessa alkanut seurata firmoja ja palveluita, jotka tunkevat virtasi täyteen viestejä, jotka eivät sinua enää kiinnosta, ala tiputtaa heitä yksitellen pois
 • kun luet kesämökillä vanhoja lehtiä, kahlaat kesälomakirjojasi, kuuntelet radiota tai tyhjennät digiboksistasi ohjelmia, joita et talvella ehtinyt katsoa, tarkista aina välillä löytyykö haastatteluiden mielenkiintoiset henkilöt, suosikkiartistisi tai -kirjailijasi somesta ja ala seurata heitä. 
 • Twitterissä voit löytää uusia seurattavia Ylen top-100-listalta (jota työstetään parhaillaan), mutta myös erilaisilta #aihesanakanavilta. Suosituimmat niistä löydät #tästä Google Docs-dokumentista (jos suosikkisi siitä puuttuu, voit sen lisätä).
3. Kokeile jotain uutta
 • jos et ole vielä kokeillut Twitteriä, kesällä on ehkä aikaa kokeilla, mitä sillä on tarjottavana sinulle. Katso mitä kesälomapaikkakunnallasi tapahtuu, seuraa uutisia tai ala haastella mielipidevaikuttajien kanssa. Tai ehkäpä innostut enemmän Google+:sta?
 • Kesällä on aikaa myös haaveiluun. Siinä hyvä apuväline on Pinterest, löydät sieltä hengenheimolaisia juhlien, vaatekaapin uudistuksen ja sisustuksen suunnitteluun. Palvelusta löytyy paitsi reseptejä, käsityöohjeita, matkakohdevinkkejä ja mitä mielenkiintoisimpia kokoelmia. Esimerkiksi tuunaajien ideataivas on Kiepaus-taululla.
 • Kesään kuuluu myös musiikki. Musicinfo.fi-mashup-palvelu kokoaa yhteen kaikenmaailman musiikkitiedon, testaapa mitä palvelu tietää sinun suosikeistasi.
 • Wikipedian sisarprojekti Wikitravel on nyt julkaistu myös suomeksi, käytä sitä hyväksesi kun suunnittelet omaa lomamatkaasi.
4. Löydä vanhat rakkautesi

Oliko sinulla tapana kirjoitella foorumeille tai lukea tiettyjä blogeja? Kurkkaa mitä vanhoille suosikeillesi nyt kuuluu. Eräs vanha suosikkiblogini on hiljattain Evitan siipien alle muuttanut Muita ihania -blogi, jota lueskelen harvakseltaan, mutta kun sille päälle satun, käyn läpi kaikki lukemattomat ihanat kirjoitukset. 

5. Säilö kesä talteen

Kesämuistoihin on kiva palata myöhemmin. Talleta kesäsi esim. kuvin, linkein tai aforismein. 
 • Kuvapalveluista vanha Flickr on taas ajankohtainen: Hesari kävi hiljattain läpi eri kuvapalveluja. Jutun ilmestymisen jälkeen Flickr alkoi jakaa teran verran tilaa kaikille käyttäjille, joten käytännössä sekin on nyt ilmainen.
 • Kesällä löydettyjä helmiä (eli kivoja kahviloita ja museoita jne) voi tallettaa vaikka Foursquare-palveluun tai Google mapsille.
6. Älä annata työasioiden vallata kesääsi

Loman tarkoitus on rentoutua ja tehdä tilaa uusilla ideoille ja ajatuksille. Kun siis saat töihin liittyvän ajatuksen, laita se hyvään talteen, jotta löydät sen töihin palatessasi. Vaihtoehtoisia paikkoja ideoiden kirjaamiseen löytyy 
 • eri somepalveluista (esim. Google-Docs-dokumentit, Facebookin notet, salaiset blogit tai wikit), 
 • sähköttömiin lomaolosuhteisiin sopii hyvin perinteinen vihko tai kännykän muistiinpano-ohjelmat. 
 • voit myös lähettää itsellesi sähköposteja (tai mms-viestejä sähköpostiosoitteeseen), jotta löydät ideasi ensimmäisenä työpäivänäsi. 
7. Unohda minun neuvoni ja jaa sen sijaan omat vinkkisi minulle! 

Toivotan siis virkistävää kesää kaikille blogini lukijoille, vietätte sitä sitten somessa tai sometta. Tavataan viimeistään elokuussa!

2 comments:

 1. Ehkä pieni vinkki Twitteriin näin henkilökohtaiselta näkökannalta. Välillä hehkutetaan some-rekryistä ja henkilöbrändistä, mutta itsellä ei kyllä mene seurantaan yhtään kolsulttia, analyytikkoa tai muuta asiantuntijaa, jolla Twitter on puhtaasti "ammatti-identiteetti" käytössä. Paitsi ehkä kohteliaasti follow backina (joka on kyllä muuten ihan hyvä tapa verkostoitua). Eli joku hauska sattumus tai lomakuva vaan sinne sekaan ilman turhia pingottamisia.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Teemu :). Twiittaan etupäässä somesta, mutta välillä tulee myös jotain henkilökohtaisempaa, ehkä siinä syy miksi henkilökohtainen @jjanhone-tilini on suositumpi kuin @piilotettuaarre... :)

   Delete

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...