Pages

Wednesday, April 17, 2019

Canva, ilmainen selainpohjainen kuvankäsittelyohjelma

Canva on netissä ja omassa appsissaan toimiva hyvin monipuolinen ja pääosin ilmainen kuvankäsittelyohjelma, jolla voi luoda sisältöjä niin printtiin kuin verkkoonkin. Jotkin Canvan toiminnallisuudet tai visuaaliset elementit ovat maksullisia, hyvin edullisia kyllä, mutta ilmaisellakin versiolla pääsee pitkälle.


Canvan käyttö perustuu valmiisiin pohjiin, joiden avulla voi nopeasti ja helposti muokata näyttäviä visuaalisia sisältöjä. Vertaan Canvaa usein IKEAan, joka on mullistanut designin ja tuonut sen koko kansan ulottuville. Samalla tavalla Canva tekee meistä kaikista jonkin sortin graafikoita. Kaikki eivät tietenkään IKEAn designia arvosta, eikä Canvakaan oikeaa graafikkoa korvaa, mutta kyllä sillä aika pitkälle pääsee.

Seuraavaksi seitsemän faktaa, joita et ehkä Canvasta tiennyt ja niiden perään vielä muutama vinkki.

1. Canva tulee Australiasta


...mikä on hyvin piristävää kaikkien Amerikan someihmeiden joukossa. Canva on perustettu vuonna 2012 ja jo ensimmäisenä vuonna sillä oli yli 750 000 käyttäjää. Saadakseen kansainvälistä näkyvyyttä se palkkasi huhtikuussa 2014 sosiaalinen median asiantuntijan Guy Kawasakin palvelun puolestapuhujaksi. Kurkatessani sitä, hyödyntääkö Guy Canvaa Instagram-sisällöissään, yllätyin: hänellä on salainen Instagram-tili. Salainen ja salainen, seuraajia tilillä on kuitenkin 75 tuhatta... Tuoreista Twitter-sisällöistä oli vähän vaikea arvioida, mitkä niistä olivat Guy itse Canvalla tekemiä, joten kurkkasin hänen Facebook-sivulleen. Tässä Guy huhtikuussa 2014 luomia kansikuvia, joista näkyy hyvin se, miksi Canva on niin kiva - sillä tekee helposti samasta sisällöstä erilaisia versioita:




2. Canva on vuosikirjojen pikkusisko!

Canvan perustaja on Melanie Perkins, ja Canva ei ole suinkaan hänen ensimmäinen iso yrityksensä, sillä hänen aiemmin perustamansa Fusion Books on Australian suurin vuosikirjojen kustantaja. Ja vuosikirjojen pohjia Canvastakin löytyy. Vuosikirjapohjaa hyödynsin kerätessäni vuoden 2017 somekolumnit yksiin kansiin.

2017 kolumnit - Message from the Principal by jjanhone

Viime vuoden kolumneja en voinutkaan laittaa samalla tavalla yhteen, sillä kirjoitan puolet enemmän artikkeleita ja vuosikirjapohjaan sai mahtumaan vain 30 sivua.

3. Canva for Work lanseerattiin vuonna 2015


...helpottamaan yritysten oman brändin mukaisten markkinointisisältöjen luomista Canvalla. Sen kuukausimaksu on vain noin 13 dollaria kuussa henkilöltä. Eniten minua kiinnostaa siinä mahdollisuus brändättyihin sisältöihin, kuten omaan fonttiin, mutta kun Canvasta löytyi kuitenkin perusfonttini Open Sans, ja pystyin tuomaan sinne oman logonikin, en ole vielä mahdollisuuteen tarttunut. Pienellä brändillä ei ole brändin kanssa niin tarkkaa, ja "Canvan vakiosinisestä" tuli helposti myös "Piilotetun aarteen sininen". Kaikillahan näin vapaata ei tietysti ole. ;)

Huom: nykyään, keväällä 2020, ilmaisella Canvallakin voi hyödyntää omia brändivärejä!

4. Canvasta tuli kannattava vuonna 2017 


jolloin sillä oli 294 000 maksavaa asiakasta. Vuonna 2018 yritys työllisti 200 ihmistä ja sillä oli toimistot Australiassa ja San Franciscossa. Tammikuussa 2018 Perkins ilmoitti, että yhtiö oli kerännyt 40 miljoonaa dollaria, sijoittajina toimivat Sequoia Capital, Blackbird Ventures ja Felicis Ventures. Canvan markkina-arvoksi arvioitiin 1 miljardi dollaria.

5. Canvasta löytyy 50 000 erilaista pohjaa


...eri tarkoituksiin: Instagram-kuvia, Facebook-bannereita, kirjojen, lehtien ja cd-levyjen kansia, kutsukortteja, julisteita, infografiikoita, käyntikortteja, CV-malleja, ruokalistoja, etikettejä, pääsylippuja, sertifikaatteja, plannereiden sivuja - lista on lähes loputon ja täyttänee monen yrityksen ja yksityishenkilön kaikki tarpeet. Kuten jo totesin, iso osa sisällöistä on ilmaisia, mutta jos haluaa tehdä oman brändin mukaisia sisältöjä, eli käyttää omia fontteja ja tiettyjä värisävyjä, niistä joutuu maksamaan. Myös osa kuvista ja muista elementeistä on maksullisia. Kun on tehnyt yhden pohjan vaikka Facebookiin, niin maksullisella tilillä siitä saa helposti skaalattua kuvat muillekin alustoille.

Ilmaisella Canvalla pääsee kuitenkin hyvin pitkälle. Itse olen esimerkiksi tehnyt sen avulla erilaisia sarjoja, joiden ulkoasu pysyy pohjan avulla kasassa.


Kun Canva-pohjaan täyttää uudet luvut ja tekstit,
syntyy hyvin nopeasti yhdenmukaisia somesisältöjä.
#Kehityinstaajana-haasteella on oma visuaalinen ilme
Henkilöbrändäys-sisältöni kuvitan tietysti omalla brändilläni.
Canvan avulla nämäkin sisällöt on helppo tunnistaa.


6. Canva tahtoo isona somepalveluksi

Canva ei ole enää pitkään aikaa ole ollut vain kuvankäsittelysovellus, vaan se on tuonut mukaan myös sosiaalisia aspekteja. Palveluun voi perustaa oman profiilin ja toisia profiileja voi "seurata". Seuraaminen on vielä kovin kökköä, mistään ei esimerkiksi pääse etsimään muita käyttäjiä, mutta odotan, että ominaisuuteen panostetaan myöhemmin lisää. Voit seurata minua osoitteesta canva.com/jjanhone - ehkä saan jo piankin ensimmäiset kymmenen seuraajaa kokoon :D.



7. Canvan mobiilisovellus on ihan mahtava


ja sillä lisäät helposti vaikka vesileimat Instagram-kuviin. Kun Instagram poisti viime vuonna omista filttereistään reunat ja mietin miten täytän lo-fi-filtterin jättämän tyhjän aukon, aloin lisätä fiidistäni tuttuja reunoja kuviini Canvalla. Käytännössä kaikki Instagram-kuvani tulevatkin nykyään suoraan Canvasta. Eikä siihen mene kauan ja mikä parasta, Canvaan on helppo tehdä sisältöjä myös ns. varastoon.

Did you know you can use @Canva for Mobile to design on the go? https://t.co/st8kb2JN0Z pic.twitter.com/bvVz0z3Kar— Guy Kawasaki (@GuyKawasaki) 12. lokakuuta 2018 




Joko innostuit?




Tästä videosta saat hyvän alkustartin:



Canva tekee sisältöjen luomisesta petollisen helppoa. Ehkä yleisin virhe, jota Canvan kanssa tehdään onkin se, että innostutaan Canvan mahdollisuuksista liikaa. Canva on kuin karkkikauppa, josta pitäisi pystyä valitsemaan vain yhden sortin karkkeja. On tietysti makuasia, valitsetko suklaata, hedelmäpastilleja, salmiakkeja vai sekalaisen satsin ihan kaikkea, mutta väitän, että mitä isompaa valikoimaa pyörität, sitä vaikeampi sinun on pysyä tunnistettavana.

Ennen Canvaa käytin vähän vastaavaa japanilaista palvelua, mutta kun sen ylläpito lopetettiin ja käytössä olevia ominaisuuksia riisuttiin, siirryin vähitellen kokonaan Canvan käyttäjäksi - ja ihastuin. Japanilaisen palvelun kanssa innostuin aina vähän liikaa, kun kukaan muu tuttuni ei sitä käyttänyt, aloin kuvitella kaikkia palvelun tarroja mun brändiini sopiviksi. Mutta kun kaikki muutkin käyttävät Canvaa, olen joutunut miettimään paljon tarkemmin sitä, miltä Johanna Janhonen tai Piilotettu aarre näyttävät. Canva on siis tuonut paljon ryhdikkyyttä yritykseni ja henkilöbrändini ilmeeseen ja suosittelen sitä lämpimästi muillekin tee-se-itse-graafikoille.

Canvan käyttöliittymä muuten käännettiin viime kesällä suomeksi. Mobiiliappsiini kieli vaihtui  automaattisesti, selaimeen kieli piti vaihtaa itse.


Lisää Canva-vinkkejäni jaan Canva-koulutuksissa ja -työpajoissa.

Esim. Tee visuaaliset somesisällöt helposti Canvan avulla

Tsekkaa myös etäkoulutukseni verkossa:
Canvan alkeet
Canvan ryhmäkäyttö
Canvaa henkilöbrändille
sekä muut verkkokauppani Canva-tuotteet (esim. ohjeet Pinterest-grafiikoiden tekoon, Instagram-palapelipohjat, suomenkielisiä tarroja yrittäjille)

Friday, April 12, 2019

Meillä oli ihan oma "tiimiakatemia"

Muutettuani Jyväskylään olen törmännyt monta monituista kertaa Tiimiakatemiaan ja sen kasvatteihin. Tiimiakatemia on syntynyt JAMKissa vuonna 1993 Timo Partasen aloitteesta, hän lupasi opiskelijoille maailmanympärimatkan ja oppia markkinoinnista. (Ks. lisää)

Osallistuessani tällä viikolla JAMKin Brand builders -opiskelijoiden järjestämään Brand It -tapahtumaan, tajusin väliaikakeskustelussa vihdoin, että hei, minäkin olen käynyt eräänlaisen tiimiakatemian ja mikä hienointa, me opiskelijat järjestimme sen ihan itse itsellemme.

Sivusin asiaa jo viime vuonna Matti Perkkiön LinkedIn-haastattelussa (Somepäälliköiden piilotettu aarre) kertoessani siitä, miten minusta tuli someasiantuntija.

Lukion ja yliopiston välissä vietin pari vuotta (1994-1996) Salon kauppiksessa ulkomaankaupan linjalla (joo-o, laske vaan, olen siis nainen mitä parhaimmassa iässä). Linja oli uusi ja kiinnostava, ja se veti Saloon ihmisiä ympäri Varsinais-Suomea, luokallamme oli ihmisiä ainakin Salosta, Suomusjärveltä, Turusta, Kaarinasta, Somerolta, Perniöstä, Koskelta, Lohjalta ja Raumalta. Luokkamme oli hyvin naisvaltainen, 19 oppilaasta vain 4 oli miestä, ja noin puolet luokkalaisistamme oli tuoreita ylioppilaita. Luokallemme oli vaikea päästä: päästötodistuksemme keskiarvomme olivat korkeita ja meitä yhdisti muun muassa kiinnostus kieliin ja kansainvälisyyteen. Aika moni meistä onkin sittemmin opiskellut tai tehnyt töitä ulkomailla.

Saamamme opetus oli aika perinteistä, mutta luulen, että meillä oli ajankohtaan nähden poikkeuksellisen paljon ryhmätöitä. Teimme ainakin suunnitelmia yrityksen perustamiseen ja markkinointiin liittyen. Ensimmäisen leikkiyrityksemme idea kertonee ajasta ja paikasta: suunnittelimme ylellisiä kännykkäkoteloita, vaikka vasta muutamilla meistä oli omat kännykät.

Yrittäjyyden, kirjanpidon ja markkinoinnin lisäksi tärkeimpiä koulussa oppimiani taitoja oli kuitenkin kymmensormijärjestelmä, siitä on päivittäin iloa vieläkin.

Ryhmätöiden myötä opimme nopeasti tuntemaan toisemme ja aloimme viettää aikaa yhdessä myös vapaa-ajalla. Luokkahengestämme kertoo paljon se, että meillä oli yhteen aikaan luokkabileet joka viikko! Noin kolmannes luokastamme kävi koulun jälkeen myös samassa paikassa töissä: pussitimme ruuveja, joita tarvittiin Nokian matkapuhelinten autotelineiden kiinnitykseen. Oi! Kännyköistä puheenollen, muistan elävästi myös sen, kun luokkamme pojat hankkivat toisen luokan keväällä itselleen vähän paremmat kännykät, siis sellaiset, joilla sai kirjoitettua peräti tekstiviestejä...

Nokia 1610

Luulen, että useimmille luokkalaisilleni koulun piti olla vain välivuosi, mutta mahtavan yhteishengen vuoksi kukaan meistä ei lopettanut opintoja kesken enää ensimmäisen kuukauden jälkeen. 

En enää muista kuka sen keksi ja milloin, mutta ensimmäisten kuukausien aikana meille tuli idea: lähdetään keväällä luokkaretkelle Eurooppaan! Matkakohteiksi valikoitui EU:n alkuvuosiin sopivasti Bryssel ja biletyksestä kiinnostuneille opiskelijoille sopivasti Amsterdam. Ja koska olimme täysi-ikäisiä, meidät päästettiin matkaan ihan ilman opettajia. Nyt uskallan jo kertoa, että opettajille esittelemämme matkasuunnitelma ei ehkä ihan täysin toteutunut, mutta yritysvierailua Heinekenille ei varmaan kukaan jättänyt väliin...

Beer @ Heineken factory @ Schiltigheim @ Strasbourg (45468013502)

Toukokuuhun mennessä keräsimme erilaisilla tempauksilla niin paljon rahaa, että meille oli luokkaretkellämme myös useita satoja markkoja käyttörahaakin. Tempaukset olivat ikimuistoisia ja vaihtelevia: kävimme lobbaamassa Ole Norrbackille moottoritietä, olimme inventoimassa, järjestimme tapahtumia, myimme tietokirjoja, kodinkoneita ja renkaanvaihtoja, ja päätyivätpä eräät luokkalaiseni jopa poreallasmainokseen luokkahengen hyväksi. Hui!

Toisena vuonna meillä ei ollut enää rahankeruupaineita, vaan mietimme lopputyön lisäksi sitä, missä tekisimme 7 viikon työharjoittelumme. En enää muista, kuinka moni meistä teki harjoittelunsa ulkomailla, mutta itse pääsin, Ranskassa asuvan kummisetäni avulla Arlesiin, pieneen Schaumannin myyntikonttoriin. Toimistossa oli vain 3 työntekijää, jotka kummastuksekseni kättelivät toisiaan virallisesti joka aamu ja ilta. Oli minun onneni, että kahden vanhemman herrasmiehen lisäksi toimistossa työskenteli myös minua vain muutaman vuoden vanhempi Cécile, jonka kanssa vietin pitkät ruokatunnit (2 tuntia) ja välillä myös vapaa-aikaa.

France Arles Place Republique
Tällä torilla kävinme usein syömässä Croque Monsieur -leipiä.

Hän ihmetteli, miksi käytän ranskalaisten kanssa ketsuppia ja opetti, että ranskalainen vappu tarkoittaa kielojen myymistä kaupungilla perinteisessä juhla-asussa ja vei minut kaveriporukkansa kanssa leffaan. Hänen lisäkseen vietin aikaa myös Ranskassa au pairina olleen kaverini ja kadulla tapaamani(!) ruotsalaisen valokuvaajaopiskelijan kanssa.

Töissä tutustuin myös ensimmäistä kertaa laitteeseen, jolla pääsi verkkoon. Kyseessä oli Minitel, jolla oli huippuvuonnaan 1993 noin 11 miljoonaa käyttäjää. Joillakin luokkakavereillani oli työpaikalla käytössä sähköposti, mutta itse muistan lähettäneeni vain faxeja Kööpenhaminaan, jossa luokkakaverini oli Nokian palveluksessa.

Minitel 1. Alcatel. France. 1982. Musée des Confluences
Ranskalainen Minitel-laite


Etsiessäni kuvitusta (kuvat: Wikimedia Commons) tähän postaukseen tuli hyvin selväksi, että tosiaankin, me kävimme koulua ennen somea ja ennen internetin yleistymistä, eikä meidän kuviamme löydy verkosta, ja ihan hyvä niin. :) Vuodet kauppiksessa eivät siis valmistaneet minua someasiantuntijaksi, mutta ne opettivat minulle kaupallista ajattelua, yhteishenkeä ja yritteliäisyyttä ja rohkeutta heittäytyä uuteen ympäristöön, josta ei tunne ketään. Nuorena haaveilin kansainvälisestä urasta ja onnekseni olen sellaisen saanutkin, olen ollut töissä Tokiossa ja Grazissa ja nykyään minulla on muutamia asiakkaita ulkomailla. Kauppis opetti sen, että on ryhmän käsissä, mitä opiskeluajasta saa irti, tyytyykö siihen, mitä opettajat keksivät, vai onko myös oma-aloitteinen.

Tällä postauksella kannustankin kaikkia opiskelijoita viettämään aikaa yhdessä, ei sitä koskaan tiedä, millaisia ideoita livenä saatte. Ja opettajia kehotan tarjoamaan mahdollisuuksia ryhmäytymiseen ryhmätöitä teettämällä. Ei kai niitä liikaa voi olla, vaikka se kauppisaikana välillä siltä tuntuikin. Haluan myös rohkaista hakeutumaan uusiin tilanteisiin ja juttelemaan uusien ihmisten kanssa. Tämäkin postaus sai alkunsa siitä, että juttelin väliajalla erään opiskelijatytön kanssa. :)

Uskallatko sinä uuden ihmisen juttusille tänään?

Tuesday, April 9, 2019

Maaliskuun luetuimmat Wikipedia-artikkelit

Nyt kun olen alkanut seuraamaan tarkemmin sitä, mitä Wikipedia-artikkeleita eniten luetaan, näytän teillekin miten maaliskuussa kävi.

Top-sataan mahtuivat nämä artikkelit:


  1.  Mötley Crüe
  2.  Minna Canth
  3. Suomi
  4. Eduskuntavaalit 2019
  5. Matti Nykänen
  6. Pihvi- ja s***päivä 
  7. Kansainvälinen naistenpäivä
  8. Formula 1 -kausi 2019
  9. Jussi Halla-aho 
  10. Kevätpäiväntasaus
  11. Kesäaika 
  12. M/S Romantic
  13. Google-kääntäjä 
  14. Nikki Sixx
  15. Freddie Mercury 
  16. Kesäolympialaiset
  17. Tauno Pasanen
  18. Vince Neil
  19. Tom of Finland 
  20. Luettelo vuonna 2019 kuolleista henkilöistä 
  21. Luke Perry 
  22. Li Andersson 
  23. Laskiainen 
  24. Madeleine McCannin tapaus
  25. Mick Mars 
  26. Tiina Jylhä
  27. Internet
  28. ENCE eSports 
  29. Boeing 737 MAX 
  30. Iittala (yritys) 
  31. Tommy Lee 
  32. Ilta (laulaja)
  33. Anni Hautala 
  34. Maakunta- ja soteuudistus 
  35. Kaisa Mäkäräinen 
  36. 36 Kveekarit 
  37. Kartanolaisuus 
  38. Tuukka Temonen 
  39. Lady Gaga
  40. Juha Sipilä
  41. Temptation Island Suomi 
  42. A Star Is Born (vuoden 2018 elokuva)
  43. Luettelo Suomen puolueista 
  44. Sebastian Rejman 
  45. Helsinki
  46. Hääpäivien nimitykset
  47. Suomen kunnanvaakunat 
  48. Sipilän hallitus
  49. Pia Pakarinen 
  50. Razzle
  51. Yhdysvallat
  52. Anna Puu 
  53. Antti Rinne
  54. Matti Heikkinen
  55.  Queen
  56. Michael Jackson
  57. Uusi-Seelanti 
  58. Anna-Maija Tuokko 
  59. Luettelo televisiosarjan Salatut elämät henkilöistä 
  60. Liike Nyt
  61. Australia 
  62. Eurovision laulukilpailu 2019
  63. Talvisota 
  64. Yhdistynyt kuningaskunta 
  65. Captain Marvel (elokuva) 
  66. Perussuomalaiset
  67. Toinen maailmansota
  68. Islanti
  69. Ruotsi
  70. Luettelo hätäkeskuksen tehtäväluokista 
  71. Kansallinen Kokoomus 
  72. Bradley Cooper 
  73. Eeva Lennon
  74. Saksa
  75. Panseksuaalisuus
  76. Seitsemän tähden liike
  77.  Boeing 737
  78. Putous 
  79. Hanoi Rocks
  80. Norja
  81. Tove Jansson
  82. Billie Eilish
  83. Kimi Räikkönen
  84. The Revenant
  85. Darude
  86. Game of Thrones
  87. Venäjä
  88. Bonnie ja Clyde
  89. Muumilaakson tarinoita
  90. Wallu Valpio
  91. Suomen Sosialidemokraattinen Puolue
  92. Olli Lindholm
  93. Espanja
  94. Pääsiäinen
  95. Selviytyjät Suomi
  96. Konginkankaan linja-autoturma
  97. Luettelo Suomen kaupungeista
  98. Syke (televisiosarja)
  99. The Prodigy 
  100. Elisabet II
Lähde: wmflabs.

Tuohon top-listaan mahtuu vain 977 luetuinta artikkelia, joten nostan tähän vielä joitakin esimerkkejä, jotka pistivät omiin silmiini:



Ja näin vaaliaikaan katsotaan myös, miten paljon nykyisten kansaedustajien artikkeleita luettiin



  1. Li Andersson 33,022 1,065 / day 
  2. Juha Sipilä 25,061 808 / day 
  3. Antti Rinne 22,142 714 / day 
  4. Timo Soini 15,590 503 / day 
  5. Petteri Orpo 14,794 477 / day 
  6. Sari Essayah 13,726 443 / day 
  7. Pekka Haavisto 12,588 406 / day 
  8. Paavo Väyrynen 11,155 360 / day 
  9. Hjallis Harkimo 7,974 257 / day 
  10. Annika Saarikko 7,731 249 / day 
  11. Antti Häkkänen 7,420 239 / day 
  12. Anna-Maja Henriksson 6,679 215 / day 
  13. Sampo Terho 6,094 197 / day 
  14. Ben Zyskowicz 5,867 189 / day 
  15. Jussi Niinistö 5,850 189 / day 
  16. Laura Huhtasaari 5,252 169 / day 
  17. Teuvo Hakkarainen 5,166 167 / day 
  18. Krista Kiuru 4,938 159 / day 
  19. Elina Lepomäki 4,652 150 / day 
  20. Anne Berner 4,570 147 / day 
  21. Paula Risikko 4,561 147 / day 
  22. Emma Kari 4,324 139 / day 
  23. Jutta Urpilainen 4,094 132 / day 
  24. Mikko Alatalo 3,722 120 /day 
  25. Sinuhe Wallinheimo 3,475 112 / day 
  26. Päivi Räsänen 3,435 111 / day 
  27. Sanna Marin 3,412 110 / day 
  28. Hannakaisa Heikkinen 3,391 109 / day 
  29. Matti Vanhanen 3,350 108 / day 
  30. Sanni Grahn-Laasonen 3,328 107 / day 
  31. Ilkka Kanerva 3,217 104 / day 
  32. Mauri Pekkarinen 3,140 101 / day 
  33. Ville Niinistö 3,115 100 / day 
  34. Annika Lapintie 3,045 98 / day 
  35. Kai Mykkänen 3,019 97 / day 
  36. Susanna Koski 2,973 96 / day 
  37. Pertti Salolainen 2,911 94 / day 
  38. Jaana Pelkonen 2,483 80 / day 
  39. Jani Toivola 2,473 80 / day 
  40. Veera Ruoho 2,433 78 / day 
  41. Kike Elomaa 2,296 74 / day 
  42. Paavo Arhinmäki 2,273 73 / day 
  43. Seppo Kääriäinen 2,209 71 / day 
  44. Erkki Tuomioja 2,135 69 / day 
  45. Antero Vartia 2,088 67 / day 
  46. Jari Lindström 2,057 66 / day 
  47. Eero Heinäluoma 1,830 59 / day 
  48. Maria Lohela 1,820 59 / day 
  49. Antti Kaikkonen 1,811 58 / day 
  50. Wille Rydman 1,807 58 / day 
  51. Mika Niikko 1,802 58 / day 
  52. Touko Aalto 1,801 58 / day 
  53. Simon Elo 1,791 58 / day 
  54. Silvia Modig 1,785 58 / day 
  55. Juhana Vartiainen 1,704 55 / day 
  56. Ville Skinnari 1,641 53 / day 
  57. Ozan Yanar 1,608 52 / day 
  58. Sirkka-Liisa Anttila 1,498 48 / day 
  59. Tiina Elovaara 1,485 48 / day 
  60. Leena Meri 1,448 47 / day 
  61. Eero Lehti 1,444 47 / day 
  62. Ville Tavio 1,406 45 / day 
  63. Katri Kulmuni 1,406 45 / day 
  64. Antti Lindtman 1,380 45 / day 
  65. Olli Immonen 1,380 45 / day 
  66. Juho Eerola 1,368 44 / day 
  67. Maria Guzenina 1,360 44 / day
  68. Anne-Mari Virolainen 1,309 42 / day 
  69. Timo Harakka 1,303 42 / day 
  70. Aino-Kaisa Pekonen 1,294 42 / day 
  71. Kimmo Tiilikainen 1,277 41 / day 
  72. Pekka Puska 1,225 40 / day 
  73. Mika Lintilä 1,198 39 / day 
  74. Kauko Juhantalo 1,188 38 / day 
  75. Anna Kontula 1,159 37 / day 
  76. Toimi Kankaanniemi 1,140 37 / day 
  77. Hanna Sarkkinen 1,138 37 / day 
  78. Anders Adlercreutz 1,086 35 / day 
  79. Outi Alanko-Kahiluoto 1,070 35 / day 
  80. Stefan Wallin 1,069 34 / day 
  81. Pirkko Mattila 1,064 34 / day 
  82. Veronica Rehn-Kivi 1,056 34 / day 
  83. Pia Kauma 941 30 / day 
  84. Tuula Haatainen 891 29 / day 
  85. Arja Juvonen 880 28 / day 
  86. Ilmari Nurminen 857 28 / day 
  87. Tom Packalén 842 27 / day 
  88. Kalle Jokinen (kokoomuslainen poliitikko) 839 27 / day 
  89. Satu Hassi 838 27 / day 
  90. Juha Rehula 831 27 / day 
  91. Jyrki Kasvi 827 27 / day 
  92. Anu Vehviläinen 814 26 / day 
  93. Timo Kalli 785 25 / day 
  94. Eva Biaudet 779 25 / day 
  95. Antti Kurvinen 747 24 / day 
  96. Ari Jalonen 726 23 / day 
  97. Sami Savio 724 23 / day 
  98. Krista Mikkonen 720 23 / day 
  99. Saara-Sofia Sirén 718 23 / day 
  100. Sofia Vikman 715 23 / day
Katso loput täältä

Thursday, April 4, 2019

Haasteista uusia sisältöideoita someen

Somenäkyvyys on tärkeää, mutta välillä menee sormi suuhun - eihän minulla ole mitään kerrottavaa, mitään näytettävää, ei minulle mitään kertomisen arvoista koskaan tapahdu!

Olen selättänyt tämän ongelman osallistumalla vuosien aikana erilaisiin somehaasteisiin ja teemapäiviin ja tadaa - aiheet eivät lopu ikinä kesken. Teemahaasteista pisimpään olen hyödyntänyt FMS photo a day -haastetta. Olen osallistunut haasteeseen en nyt sentään päivittäin, mutta kuitenkin useita kertoja viikossa jo 4,5 vuoden ajan. Huh, nopeasti menee aika!

Bloggasin  haasteesta vuonna 2015.

Ja olenhan minä itsekin järjestänyt haasteita, kuten suuren Suomikuvahaasteen vuonna 2017.

Tiistaina hyppäsin mukaan uuteen haasteeseen. The100dayproject alkoi nyt kuudetta kertaa. Haasteen perustaja Elle Luna siirsi vetovastuun ystävälleen Lindsay Jean Thomsonille näin:


En yhtään ihmettele Ellen päätöstä tyytyä osallistumaan haasteeseen vain osallistujana, sillä sadan päivän haaste on todella pitkä, etenkin kun se toistuu vuodesta toiseen.

Lindsay oli auttanut Elleä haasteen vetämisessä jo aiempina vuosina, joten Elle tiesi, että homma hoituu. Lindsay on mm. luonut haasteelle uuden ilmeen:



Lindsay sanoi hauskasti - hän itse rikkoo sääntöjä postaamalla omat sadan päivän juttunsa stooreihin, ei seinälle. Samalla hän kehottaa muitakin - säännöt on tuulesta temmattu ja sinäkin voit rikkoa niitä.

Haasteen idea on postata jotain sadan päivän ajan, ja se, minkä teeman alla kuvia (tai piirroksia, videoita, lainauksia) postailee, voi itse keksiä. Joku päätti piirtää lintuja, joku toinen harjoittelee käsialaansa kirjoittamalla elämänviisauksia vihkoon.

Esimerkiksi tämä Anna Polkutien valitsema otsikko on hyvin kutkuttava: "tiesit sä että"... Sehän antaa vapauden piirtää melkein mitä vain, mahtavaa!




Brandi Kincaidin otsikko - Pause and play osui ja upposi minuun. Lähdinkin mukaan haasteeseen sillä periaatteella, että jos se jää kesken, jos multa jää päiviä väliin, niin ei haittaa. Jos osallistun haasteeseen vaikka 50 päivänä, se ei tarkoita 50-prosenttista epäonnistumista vaan 50 omaa luovaa hetkeä hektisen elämäni keskellä. Ei näitä haasteita ole tarkoitettu niin vakavasti noudatettaviksi, ne ovat leikkiä, ja mikä parasta, näitä leikkejä leikitään yhdessä muiden leikkimielisten ihmisten kanssa.






Mahtuisiko sinun elämääsi #luovahetki seuraavan sadan päivän ajan? Huomenna alkaa jo kuudes luovan alan ihmisille ("makers") suunnattu #the100dayproject. Haasteen on kehittänyt @elleluna ja sääntöjä saa vapaasti soveltaa, Brandin kuva kertonee olennaisen. #Ryhmäpaine auttaa tekemään sisällöntuotannosta osan rutiineja. #piilotettuaarrehaastaa #piilotettuaarrehyväksyy #100päivää 💯💯💯 Reposted from @brandi_kincaid - I didn’t finish my 100 Day project last year, so I considered not doing it this year, but really, that’s the exact reason I should - a reminder to myself that it’s okay to stop, and it’s good to begin again. Instead of choosing something lofty, or a big dream project, I looked at my life to see what I’m already doing and what I’d like more of, or at least the commitment to do daily, and the answer was clear - time to pause and play. Not my practice time, not something in the effort of anything else, just a bit of time each day for creative play without pressure - with words, paint, paper (or all of the above). I’ve already bound one blank book to use, and I’ll do a second so I can fit all 100 days inside. If I imagine it, it’s likely going to look like my sketchbook and commonplace book had a baby that’s still learning how to be in the world, and thus is very messy, but also really marvelous. But who knows - it might surprise me and take a turn. What I do know is that starting on April 2nd, I’ll find out.❤️#100daystopauseandplay #100dayproject #brandidrawsanddraws - #regrann #instagramhaaste #instagramfi #somefi #naisyrittäjiensomehaaste #yrittäjät #yrittäjänelämää #sadanpäivänprojekti
A post shared by Piilotettu aarre (@piilotettuaarre) on



Tämä Amy Smarsh Johnsonin aloitus oli monen mielestä osuva. Unohda paineet ja pidä hauskaa!





I decided a month ago that I was going to take part in the 100 day project again this year. I mean, after all, that’s where this account started last year, and so many opportunities have grown from me taking that plunge! I had a whole plan for a tailored, highly directed illustration and lettering project with a tight color palette and style. I had a spreadsheet of prompts, that laid out the 100 days in a way to maximize my Instagram aesthetic. But I don’t want to do that. I’m tired of trying to be the perfect version of me, I’m tired of trying to “develop my style” and “build my brand.” I’ve been trying to be too many things for too many people, and I just want to make some art. I might not make it the full 100 days, I might miss a few days here and there, but I want to set the intention of spending the next hundred days focused on exploring myself and my art through art journaling. If you don’t want to see my feelings, or maybe see some really bad art, 👋🏻👋🏻 Thanks for being a friend. . . . . . . . . #100dayproject #the100dayproject #100dayproject2019 #100days #artjournal #procreate #procreatelettering #lettering #dailylettering
A post shared by Amy Smarsh Johnson (@amysmarshjohnson) on

Ja koska tämän haasteen sääntöjä saa vapaasti tuunata, niin minun sääntöni ovat tällaiset: jaan haasteen aikana itse pieniä sisältöhaasteita seuraajilleni. He voivat napata haasteista kiinni heti, tai vaikka kuukausien päästä.

Ekana päivänä haastoin ottamaan kuvan jonkin lastenkirjan kannesta ja kertomaan siihen liittyvän tarinan.




Tänään on #lastenkirjanpäivä, joten #piilotettuaarrehaastaa sut lukemaan ja kuvaamaan yhden lastenkirjan (kannen) sekä kertomaan pienen tarinan kirjaan liittyen. Jos sulla ei ole yhtään lastenkirjaa, niin mars kirjastoon! Haaste liittyy tänään alkavaan #the100dayproject'iin (#sadanpäivänprojekti), johon osallistun hyvin löyhin säännöin silloin kun ehdin. 🐧🐻🐧 #pulmujaroni on luettu meillä monta kertaa. Siinä kerrotaan ystävyydestä, kirjeenvaihdosta ja havainnollistetaan hauskalla tavalla maapalloa ja etenkin sen napoja. #kirjekaverit päättävät kumpikin vierailla toistensa luona, ja törmäävät toisiinsa päiväntasaajalla. ✉️✉️✉️ Onko sinulla ollut #kirjekaveri? Minulla oli montakin, parhaiten jäivät mieleen kreikkalainen Thalia, japanilainen Meri, ruotsalainen Maria ja suomenruotsalainen Ann-Charlott. #kirjeenvaihto oli minulle mukava tapa oppia kieliä ja tutustua uusiin ihmisiin. Nykyään tapaan uusia ihmisiä eri kulttuureista helpoiten Instagramissa @jjanhone-tilillä . 🐻🐧🐻 #childrensbookday #childrensbook #stephengulbis #lastenkirja #johannanmatkassa
A post shared by Piilotettu aarre (@piilotettuaarre) on


Eilen kerroin siitä, että sitä näkee, mitä etsii, eli jos ottaa vaikka kuvia kukista, alkaa nähdä paljon kauneutta ympärillään. Haastoin seuraajani katsomaan ympäristöään sillä silmällä ja ottamaan siitä kuvan.




Ja tänään minä haastan seuraajani tekemään flatlayn eli litteän asetelman. :)



Osallistun haasteeseen kahdella tilillä siten, että @piilotettuaarre haastaa ja @jjanhone taas vastaa haasteeseen. Huisin kätevää! Haasteen tallennan Instagram-kohokohtaan, käypä katsomassa!

Ja jos sinua nyt harmittaa se, että olet missannut koko tämän sadan päivän haastehomman, niin älä huoli - voit ihan hyvin hypätä mukaan vieläkin! :)