Pages

Friday, September 28, 2018

Suomalaisten suosikkisomet keväällä 2018 via DNA

Somekouluttajana ja tilastotieteilijänä minua kiinnostavat someen liittyvät tutkimukset. Parasta on, jos tutkimuksia on usealta vuodelta, jotta tuloksia pääsee vertailemaan. Tilastokeskuksen jo vuodesta 2005 tehty Väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö 2018 ilmestyy taas 7.11.2018, mutta sitä odotellessani kävin läpi DNA:n digibarometrin, joka taidettiin tehdä nyt kolmatta kertaa.

Barometrin pohjalta tein oheisen infografiikan omia koulutuksiani varten, mutta jos joku somekouluttaja haluaisi käyttää tätä omissa koulutuksissaan, niin eiköhän se onnistu, kunhan pyydät luvan.  Infografiikan tein Canvalla, jolla tein keväällä useita infografiikoita ja nyt kun minulla on työkalu hallussa ja erilaisia pohjia olemassa, uusien infografiikoiden teko syntyy aika näppärästi. Mielelläni opetan sinullekin Canvan saloja ja autan sinua samalla miettimään sitä, millä tavalla teihin liittyviä tietoja voisi esittää.

Suomalaiset somessa 2018 DNA by jjanhone

Oliko infografiikassa jotain, joka yllätti sinut?

Monday, September 24, 2018

Tom Laine ja naisvaikuttajat somessa

Viikonloppuna Twitter-lintu lauloi minulle ja monelle muulle enemmän kuin aikoihin. Syy tähän aktiivisuuspiikkiin oli vähän yllättävä:

Tom Laine piti perjantaina Viesti ry:n tilaisuudessa esityksen asiantuntijoista somessa.

Ja miten se sitten minuun liittyy?

No Tomin esityksessä oli lista henkilöistä, joita kannattaa somessa seurata:

  1. Tuomas Enbuske
  2. Mikko Hyppönen
  3. Erno Jeskanen
  4. Mika Ihamuotila
  5. Reijo Karhinen
  6. Tommi Tervanen
  7. Matti Perkkiö
  8. Ville Tolvanen
  9. Marko Suomi ja
  10. Arman Alizad.


Dia sai suhteettoman suuren huomion, kun tajuttiin, että listalla oli pelkästään miehiä. Tom selitti listan syntyä näin:

Ainoa lista minkä olen koulutusta varten tehnyt seurattavista henkilöistä, on ollut tuo lyhyt lista joka oli suunnattu perusteollisuuden viisikymppisille myyntimiehille. Siitä syntynyt keskustelu innoitti tämän naisvaikuttajalistan keräämiseen ja julkaisuun.

En nyt ala saivartelemaan siitä, että viisikymppisten myyntimiesten kannattaisi seurata myös naisia, vaan totean, että se, mitä mihinkin somekoulutukseen esimerkeiksi poimii on välillä hankalaa. Itse olen menossa ensi viikolla kouluttamaan keskisuomalaisia yrittäjiä ja etsin siksi uusia esimerkkejä siitä, mitkä pk-yritykset ovat somessa kokoaan suurempia. Perästä kuuluu, sano!
Minä pääsin mukaan listalle ja koko keskusteluun aika alkumetreillä, kun Liisa Siitonen alkoi huhuilla "Tompan listalle" merkittäviä naisia.

Viikonlopun aikana viestejä tuli tuhansittain ja lopulta listalle löytyi yli 500 naistwiittaajaa:


Twitterin lisäksi Tom listaili myös LinkedInin kiinnostavia naisia:



Tämä tapaus oli monella tavalla opettavainen ja siitä olisi voinut tulla Tomille paha mainekolaus, mutta mielestäni hän selvitti sen kaiken kaikkiaan tosi hienosti! Onnittelut!

Tuesday, September 18, 2018

Viimeistele videosi pienillä tarinoilla

Taisin vähän luvata teille videovinkkejä taannoisesta Somen avaimet: Tarinavideot-koulutuksestamme.

Olimme siis reilu viikko sitten Anne Kalliomäen ja Toni Nummelan kanssa kouluttamassa Espoon kaupungin teknisen ja ympäristötoimen viestijöitä ja saimme kiitosta käytännönläheisestä johdatuksesta.

Näin markkinointipäällikkö Marjut Gerkman tiivisti päivämme:

"Meillä oli inspiroiva ja innostava käytännönläheinen päivä. Johanna, Toni ja Anne olivat valmistelleet juuri meidän tarpeisiimme sopivan sisällön."

Päivään mahtui paitsi ideoita ja vinkkejä myös paljon käytännön tekemistä: esiintymistilanteiden harjoittelua, käsikirjoittamista, kuvaamista ja lisälaitteiden kokeilua sekä editointia.

Omassa osuudessani kerroin mm. erilaisista työkaluista, joilla voi tehdä videoita. Kaiken maailman appseista riittää valinnanvaraa, mutta myös vanhoja tuttuja työkaluja voi hyödyntää uudella tavalla. GIFejä voi tehdä vaikka PowerPointilla tai kuten tässä ohjeessa, Photoshopilla:


 

Anne taas esitteli mm. mainion esimerkin siitä, miten sirpasisäisestätutkinnasta -LinkedIn-videosarja hyödyntää hauskalla tavalla fiktiivistä ja draamallista tarinankerrontaa videossa.

Sirpan alter ego Mirva Haltia-Holmberg kertoi videosarjastaan viikko sitten LinkedInissä näin:

Datan ihmeellinen maailma, joka kertoo, että ÄLÄ LOPETA 😈😇. hashtagsirpasisäisestätutkinnasta on kerännyt ekalla videolla lähes 6000 näyttöä, toisellakin 4500, mutta nyt kolmannella enää vaisut 500. Tykkäykset romahtaneet tripladigiteistä singeleihin. MUTTA... Vuorokauden sisällä kolmannesta ”huonosta” päivityksestä, lukuisia B2B yhteistyökontakteja ja uusia projekteja, sekä aivan mielettömän ihania (ja Sirpalle käyttökelpoisia) yksityisviestejä! Eli päivän oppi: tee sitä mikä saa sut liekkeihin, the rest will follow. Yksinkertaisesti luetun datan perusteella Sirpa olisi tyhmä idea. Älykkään datan perusteella Sirpa, ja luojansa Mirva, on just siellä missä pitääkin: liekeissä ❤️
Haastattelut ovat aina vähän kuumottavia paikkoja, mutta koulutuksessa annoimme aseita myös siihen, miten niistä selvitään hengissä.

Päivän päätteeksi teimme vielä lyhyen Facebook-livevideon, parihaastattelun.

Videon voit katsoa tästä:



mutta se, mitä et näe on se, että näinkin lyhyen videon valmisteluun käytettiin aika paljon aikaa. Mietimme yhdessä mm. sitä, missä kohtaa huonetta video kannattaa kuvata, keiden kannattaa esiintyä videossa, mitä heiltä kysytään ja mitä he vastaavat. Viereisellä pöydällä oli myös pieni käsikirjoitus, jotta muistimme, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Tein päivästä myös lyhyen Instagram-stoorin, jonka pistin talteen kohokohtiin Instagram-tilini kohohkohtiin.

Stooreja tai kohokohtia ei valitettavasti voi blogiin upottaa, mutta pari videota löydät myös tästä Instagram-päivityksestä:




Koska #kehityinstaajana-haaste on nyt tauolla, kysyn sulta tähän väliin: millaisen aarteen olet viimeksi löytänyt, mikä sua ilahdutti? Oliko se kirja, paikka, idea, oivallus vai jokin löytö? Kerrothan mullekin! 💀💀💀 Mun päivän löytö oli @villaelfvik, viehättävä vuonna 1904 rakennettu #luontotalo Espoossa, jossa oli ihania yksityiskohtia ja jota ehdin kyllä tutkia harmillisen vähän. Täytyy käydä siellä paremmalla ajalla joskus toiste. Talon rakennutti Elviira, joka asui siellä kahden tyttärensä kanssa. Huikea paikka. Taloon on #vapaapääsy ja siellä on myös merirosvojen (!) ylläpitämä kahvila. Oltiin (@storysheep_akalliom & @toninummela) siellä kouluttamassa tänään, kurkkaa päivän tunnelmia stoorista tai #tarinavideot-kohokohdasta tai pyyhkäise #somevinkit esiin tästä päivityksestä. #somefi #somevinkki #piilotettuaarrehaastaa #piilotettuaarre #villaelfvik #visitespoo #espoo #somepeli #somenavaimet #somehaaste
A post shared by Piilotettu aarre (@piilotettuaarre) on

Kuten tästäkin bloggauksesta voi nähdä, videoita voi hyödyntää monella eri tavalla ja monessa eri palvelussa. Ja jos videoon saa mahtumaan tunteita ja tuoksuja, yksityiskohtia ja opetuksia, niin aina parempi.

Terveiset vielä Espooseen ja intoa tuleviin videoihin!

PS. Jos tekin haluatte inspiraatiota ja ideoita siihen, miten saatte tehtyä nopeasti tarinallisia videoita, ota yhteyttä!

Friday, September 14, 2018

Tarinat talteen Twitterin hetkiin, case Tilatut Wikipedia-päivitykset

Ilokseni huomaan, että alan taas päästä normaaliin bloggaustahtiini ja siinä auttaa paitsi CMADFI-tapahtumaan liittyvät sisällöt myös sisältöjen kierrätys.

Sisältöjä kannattaa kierrättää ja tallettaa paitsi blogiin, myös esimerkiksi Twitterin hetkiin eli momentseihin.

Äsken tein uuden hetken siitä, miksi Wikipedia-päivityksiä kannattaa ostaa sen sijaan, että tekisi päivitykset itse.

Mutta kerrotaanpa ensin

Miksi Wikipediaa kannattaa päivittää itse:



  • Haluan kehittää osaamistani ja opetella uusia taitoja. Yhteiskirjoittaminen on kiehtovaa, haluan olla osa wikipedistien ryhmää ja opetella ryhmän säännöt.
  • Ymmärrän oman alani kommervenkit ja näen, mitkä asiat jossain Wikipedia-artikkelissa ovat vanhentuneita, enkä jaksa kerätä huomioitani ylös, sillä korjaan tiedot nopeammin itse Wikipediaan. 
  • Tein itse, säästin! Tämä perustelu sopii paitsi pienille organisaatioille myös niille, joissa on iso viestintä/markkinointitiimi.


 

Lisää tekemiäni hetkiä löydät täältä.

Oletko sinä tehnyt Twitter-hetkiä?

Wednesday, September 12, 2018

#CMADFI 2019 teemat on julkaistu

Viime viikolla oli eräs jännittävä äänestys: valitsimme seuraavan CMADFI-tapahtuman teemat.

Erilaisissa esikyselyissä aiheita oli ehdotettu lukuisa määrä ja esiraadin kanssa yhdistelimme aiheita ja muokkasimme vähän otsikoitakin.

Paljastan teille kohta tulokset, mutta sitä ennen kerron seuraavat sävelet, eli miten tapahtumajärjestelyt etenevät.

CMADFI järjestetään siis yhteisöllisesti ja varsinainen tapahtuma on osallistujille ilmainen (no matkat ja ruuat toki maksavat). Nyt meneillään on yhteistyökumppaneiden haku. Pääkumppaneille on tarjolla 5 paikkaa, joista yksi on jo kiinnitetty: Viking Line. Pääkumppanit saavat valita oheiselta listalta itselleen puheenaiheen ja toivon, että he valitsevat otsikkonsa mahdollisimman ylhäältä, sijoilta 1-31. Kun sponsoripaikat ovat täynnä, alamme käydä jäljelle jäänyttä listaa läpi ja alamme kutsua puhujia täydentämään ohjelmaa.

Etsimme myös ns. kahvituntisponsoreita, jotka pääsevät pitämään tuotteistaan tai palveluistaan 2 minuutin briiffin ja esittelemään itseään paremmin ständillä. Toki myös pääyhteistyökumppanit saavat ständinsä.

Jos jokin ao. puheenaihe on yrityksesi ytimessä ja haluaisitte tulla siitä CMADFI-tapahtumaan kertomaan, neuvon olemaan aktiivinen. Sponsorihankintamme tapahtuu otona, emmekä välttämättä hoksaa juuri teiltä kysyä.

Liity siis CMADFI-tapahtumien suunnitteluryhmään: facebook.com/groups/cmadfi2015/ , josta löydät mm. tarkemmat kuvaukset kummastakin sponsoripaketista. Ryhmästä löydät tietoa myös tulevista etäpalavereistamme, jotka toimivat tapahtuman päättävänä elimenä ja joihin kuka tahansa on tervetullut. Ja minulta saa toki kysyä lisää aiheesta. Tapahtumassa kerron uutisia sponsorivalinnoista ja ohjelman rakentamisesta.

Ohjelman rakentaminen on siis varsinaista palapeliä, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen!


No mitkä ne teemat sitten ovat:

1. Tekoäly esim somekanavien aspassa: chat-botit ja niiden hyödyntäminen vastauksissa Facebook-sivuilla (messenger) ja kotisivuilla. 60%

2. Onnistunut videotuotanto osana somemanagerointia. Miten sisällöt suunnitellaan, tuotetaan, rakennetaan omaksi tarinaksi, mikä kantaa pidemmän aikaa 57% - VARATTU

Sijat 3.-5. 51%
-Mitä se yhteisöjen yhteisöllisyys on? Mikä on hyvä yhteisö? Miten sellainen saavutetaan, kasvatetaan? - VARATTU
-Uudet yhteisötyökalut / Hyvät esittelyt toimivista työkaluista kiinnostavat myös aina. - kahvituntiohjelma
-Tiedon visualisointi ja käytännöllisiä esimerkkejä miten sitä voi tehdä hyvin ja hyvin huonosti - VARATTU 

6. Someanalytiikka ja somesisältöjen analysointi. Analytiikan hyödyntäminen "turhamaisuusmittareita" pidemmälle, etenkin sisäisissä ja asiakasyhteisöissä. 50%  -VARATTU

7. Uuden yhteisön rakentaminen - mistä jengi? mistä henki? mistä alku ja innostus? 49%

Sijat 8.-10. 47%
-Miten rakennetaan yhteisöllisyyttä organisaatiorajat ylittävissä projekteissa? - VARATTU
-Analytiikkaa keräämisen ja raportoinnin vuoksi vai oikeasti hyödyntäen ja toimintaa kehittäen? Tykkäykset ja jaot - miten muuten someviestintää ja sen vaikuttavuutta voi mitata? -VARATTU
 -Näin luen valokuvia - Valokuvien merkitys työyhteisön sisäisessä viestinnässä (mielikuvien rakentaminen, kuvavirtaan osallistuminen ja sen hallinta, etäläsnäolon tunne)

11. Työpaja kännykkävideoiden teosta 46% - VARATTU

12. Minkälaisille postauksille näkyvyyttä kannattaa ostaa ja missä vaiheessa kehityskaarta? 44%

13. Suomen poliisin sometoiminta. Niillä on paljon todella hyviä postauksia niin instassa kuin twitterissä. Miten poliisi suhtautuu/näkee somen käytön/hyödyt/haitat/haasteet turvallisuusalalla? 43%

Sijat 14.-18. 40%
-Esimerkki siitä, miten joku tuote/palvelu on kehitetty yhdessä yhteisön kanssa. Ehkä jopa joku tuote, jonka ideakin on peräisin yhteisöstä - VARATTU
-Miten pieni yritys/organisaatio pääsee somessa esiin?
-Johto ja yhteisö. Miten johto voi auttaa yhteisön luomisessa, ylläpitämisessä ja kasvattamisessa?
-Esimerkki jostain Suomen suurimmasta Facebook-ryhmästä ja siitä, millä resursseilla sitä johdetaan
-Suomen suosituimmat podcastit ja miten ne vuorovaikuttavat kuuntelijoiden kanssa ylläpidetään (case tai vertailu)

Sijat 19.-21. 39%
-Tulevaisuuden yhteistyöalustat eli kuinka palata takaisin turvallisiin ympäristöihin, joissa ihmisillä on ensinnäkin oikeus tuottamaansa sisältöön eikä se ole ylikansallisten somejättien hallussa.
-Ryhmät osana sivua: Mitä vaatii pitää yrityksen, median tai muun sivun alla ryhmää. Miten sitoutan heimon? Somellasi on tarkka kohderyhmä, kuinka sitoutan kohderyhmästä keskustelevan heimon? Onko sivujen aika ohi ja ryhmä vastaus?
-Esittelyyn erilaisia analytiikkasovelluksia ja hallintatyökaluja.

Sijat 22.-24. 37%
-Kiertävät somevuorot ja miten varmistetaan sisällön linjakkuus
 -Asema työyhteisössä, valta ja vastuu
 -Tuoreita tilastoja suomalaisten somen käytöstä ja miten näitä tulkitaan

Sijat 25.-29. 36%
-Joku pidempi some-tekemisen tarina jostain yrityksestä onnistumisineen ja epäonnistumisiin. Mistä siis lähdetty, mitä polkua kuljettu ja missä ollaan nyt.
-Opetukseen ja tutkimukseen liittyvät yhteisöt.
-Verkkovaikuttaminen vs. manipulointi (mielipidevaikuttaminen)
-Vieraammat somet tutuksi? Mitä muita someja kannattaa ottaa haltuun kuin snäppi, FB ja Insta? Discord? Muut peliyhteisöt?
-Eri alustoille ladatun videon tehokkuuden mittaaminen ja vertailu / Youtube / Facebook / Linkedin

Sijat 30.-31. 34%
-Millä hallitset sivuasi - falconilla, page managerilla vai millä?
 -Mistä tiedän, miten ja mitä näkyvyyttä ostan? Valitsenko brändinäkyvyyttä vai ostanko sitoutumista.

--------------------------------------------------------------------------------------------


32. Työkalupakki yhteisön, esim. Facebook-ryhmän aktivointiin 33%
33. Kansalaisten mielipiteisiin vaikuttaminen verkossa 31%
34. LinkedIn - etäisin ja vaikein somekanava keskustella ja luoda näkyvyyttä. 31%
35. Nettimoderaattorin salaiset aseet - miten hän haistaa trollit ja provoilijat. Entä mitä hän on oppinut tekemistään virheistä? 30%
36. Yhteisömanagerin kouluttautumismahdollisuudet, kurssit yms. 30%
37. Some paikallisen yhteisöllisyyden synnyttämisessä 30%
38. Mitä tein, kun mokasin somessa, käytännön esimerkki? 29%
39. Ammatillisen (menestyvän) yhteisön toiminta ja johtaminen, esim. vertaisyhteisöt, kehittäjäyhteisöt, näistä case. 29%
40. Yhteisön rakentaminen liiketoiminnan ympärille 29%
41. Henkilöbrändin yhteisöt ja yksityisyyden suojelu 27%
42. Näkyvyyden saavuttaminen somen avulla. Miten kansainvälistyvä yritys voi lisätä näkyvyyttään kv-puolella? Mitä asioita pitää ottaa huomioon? Mihin karikkoihin pitää varautua? Miten eroaa suomenkielisestä somemanageroinnista? Esim yritys x somessa, Suomessa ja Ruotsissa - käytännön eroja ja mitä ollaan opittu 26%
43. Mitä voisimme oppia ruotsalaisista Meetup-yhteisöistä 26%
44. Työpaja valokuvaamisesta 26%
45. Kriisi yhteisössä ja miten siitä selvitään 23%
46. Kirkon somemanagerointi. Siellä ollut välillä hyvää ja oivaltavaa reagointia yhteiskunnallisiin ilmiöihin. Olisi kiva saada kurkistaa ns. backstagelle. 23%
47. Miten tehdään podcasteja etänä? Käytännön vinkkejä, tarvitaanko aina studio? 23%
48. Miten toimia, kun trolliarmeija/provosoijat hyökkäävät 23%
49. Yhteisömanagerin henkilöbrändi - tarvitseeko yhteisömanagerin henkilöityä, voiko anonyyminä toimia? 21%
50. Yhteisöllistä asumista, taloyhtiön yhteisömanageri 21%
51. Yhteisöjen tietoturva 21%
52. Podcasteista olisi hyvä kuulla inspiroivia esimerkkejä. Saataisko puhumaan vaikka joku suosittu ruotsalainen podcastaaja tai podcastausorganisaatio? 20%
53. Suomalaisen ja ruotsalaisen somen vertailu, miten ne eroavat toisistaan ja mitä pitää tehdä eri tavalla, kun tavoittelee somesta ruotsalaisia? 20%
54. Yrittäjä- ja freelanceryhteisöt 19%
55. Vapaaehtoisena alkaneen yhteisön muuttaminen kaupalliseksi, case 19%
56. Kannattaako yhteisön aktiiveja palkita heidän työstään? Miksi ja miten? 16%
57. Miten lapset huomioidaan palvelujen suunnitelussa 16%
58. 360-striimien käyttökelpoisuus ja -tavat yhteisön tilaisuuksien "digitalisoimisessa". 16%
59. Voidaanko yhteisöllinen tapahtuma "digitalisoida" (mm. striimata) ajasta ja paikasta vapaaksi (ja globaaliksi), vaikka se pidettäisiin "missä vain" (esimerkiksi laivalla avomerellä)? 16%
60. Asiakas on aina oikeassa? -pohdiskeleva esitys aiheesta 14%
61. Siivouspäivä. Tai ravintolapäivä. 14%
62. Yhteisömanagerin työnohjaus 13%
63. Väliaikaiset yhteisöt - miten ne eroavat pitempiaikaisista yhteisöistä ja miten niiden kanssa kannattaa toimia? 13%
64. Artisti johtaa yhteisöä (case tai tutkimus) 13%
65. Pelialan yhteisöt. Ovat tiiviitä, aktiivisia ja toimivat omissa kanavissaan. Miten sellaista yhteisöä ylläpidetään? 11%
66. Tarvitseeko yhteisö fyysisiä kohtaamisia? Miten niitä järjestetään ja mistä saadaan tilat? 10%
67. Ammattipelaajien omat yhteisöt (e-sports) 9%
68. Voiko yhteisöllä olla äänimaailma? Spotifyn soittolistalla syvyyttä henkilöbrändiin. 9%
69. Lurkkaajat yhteisössä - uhka vai mahdollisuus 7%
70. Miten kerätä ryhmävalmennukseen riittävä osallistujamäärä? 6%
71. Tallenteen jakopalvelut (Spotify jne) ja niiden suosittelumenetelmät 4%

PS. Jos joku muuten innostuu tuottamaan otsikoistamme (1-71) esimerkiksi blogikirjoituksia, videoita tai podcasteja, lisää kommentteihin linkki. Saatan ehkä laittaa tuotoksesi jakoon CMADFI-kanavissa :).

Tuesday, September 4, 2018

Roni Back todistaa - aktiivisuus kannattaa YouTubessakin

Valmistelen tässä tämän viikon Somen avaimet: Tarinavideot -koulutusta. Se on tällä hetkellä saatavilla vain tilauskoulutuksena. Organisaatioiden lisäksi tulemme kouluttamaan toki myös vapaamuotoisempiakin ryhmiä, joten jos sinä saat kasaan vaikka noin 10 hengen yrittäjä- tai asiantuntijaporukan, ota yhteyttä ja pyydä tarjous.

Tärkein syy Tarinavideot-koulutuksen taustalla on se, että organisaatioiden (tai henkilöbrändien) pitää hioa videontuotantonsa mahdollisimman nopeaksi, prosessista tiputetaan kaikki rönsyt ja turhuudet pois. Eikä sekään vielä riitä, vaan tarvitaan myös hyviä ideoita ja tarinoita sekä ankaraa leikkauskättä muokkausvaiheessa. Näitä asioita (suunnittelua, kuvaamista ja muokkaamista) opettelemme yhdessä koko päivän koulutuksessa.

Tilastotieteilijänä haluan tietysti vähän faktaa oman osuuteni koulutuksen tueksi. Siksi pistin äsken ilmoille muutaman twiitin:



Ja aktiivisuus näemmä kannattaa: eniten videoita tehnyt RoniBack myös sai eniten uusia tilaajia viimeisen viikon aikana: 2386.


Eniten tilaajia, 300 kpl, taas menetti tili, johon ei ole tullut yhtään videota kuukauden aikana.

Katsotaanpa siis pari Ronin videota, niin nähdään, mistä hänen kanvallaan on kyse.





Eilen julkaistu video on saanut jo 128 000 katselukertaa (18 tunnissa). Jännittävää: Roni on juuri julkaissut videon, jossa hän seikkailee tubettajatuttujensa kanssa.

Koko kanavan suosituin video taas on tämä vuosi sitten kuvattu Lintsi-vierailu, jossa on mukana monia tubettajia ja otsikossa kekseliäästi käytetty Soikkua:





Näistä videoista voi ottaa parit opit Ronilta:


  • pysy formaatissa, aina samat alku- ja lopputervehdykset, videon pituus suurin piirtein sama
  • tee videollesi tunnistettava tyyli, nosta esimerkiksi esikatselukuvaan videon avainsana
  • tee yhteistyötä muiden tubettajien kanssa
  • pidä katsojan mielenkiintoa yllä leikkausten, kuvituskuvien ja efektien avulla
  • kerro tarinoita ja hassuttele 
  • kiitä ja nosta esiin faneja ja yhteistyökumppaneita aina kun voit, kenestäkään ei tule yksin staraa 
Lisää inspiraatiota ja ideoita jaetaan Annen ja Tonin kanssa ylihuomenna :).

Monday, September 3, 2018

#CMADFI 2019 -teemat valitaan NYT

Tänään alkoi vuoden merkittävin #CMADFI-viikko. Ai miten niin? No tämän viikon perusteella selviää ensi kerran tapahtuman teemat.

Saimme erilaisissa ennakkokyselyissä noin 70 aihe-ehdotusta ja nyt niistä valitaan kiinnostavimmat. Lavalle - ja laivalle - ehdotuksista pääsee noin 15 kpl.

Käytä siis vaikutusvaltaasi ja kerro, mitkä aiheet sinua eniten kiinnostavat. Kyselyn yhteydessä on myös avoimia kohtia, joissa voit ideoida aiheita otsikoita pidemmälle. Eli jos sinulle tulee mieleen hyvä puhuja vaikka "Asiakas on aina oikeassa" -pohdinnalle, kerro siitä meille.

CMADFI-tapahtuma järjestetään ensi kerralla Viking Gracella 27-28.1.2019. Lähdemme Turusta sunnuntai-illalla ja ennen nukkumaanmenoa ehdimme jo hieman tutustua toisiimme. Meillä ei ole siis tällä kertaa jatkoja vaan etkot! :) Maanantain vastaisena yönä mukaamme hyppää toivon mukaan muutama ihminen Maarianhaminasta ja aamulla vielä lisää väkeä Tukholmasta. Risteily näkyy toivon mukaan myös tapahtuman ohjelmassa ja otsikoiden joukossa onkin Ruotsiinkin liittyviä aiheita. Ensi maanantaina selviää, mitkä otsikoista ovat kiinnostavimpia ja silloin alamme miettiä tapahtuman runkoa tarkemmin. Jos tahdot mukaan suunnittelemaan, liity mukaan suunnitteluryhmäämme Facebookissa. Ja jos sinulle tulee mieleen joku ruotsalainen vaikuttaja tai organisaatio, vinkkaa meille niistäkin.

Odotan jo innolla tapahtumaa, siitä tulee takuulla hyvin hauska ja opettavainen.