Pages

Tuesday, August 21, 2012

LinkedIn, työnhakijan paras kaveri?



Jatketaan LinkedIn-teemalla tänäänkin. Viime viikolla vastaan tuli kirjoitus, jossa mietittiin sitä, miten uutta työtä etsivän kannattaa lähteä liikkeelle LinkedIn:ssä. Mitä tehdä sitten, kun oma profiili on laitettu kuntoon?

Keskusteluihin voi osallistua LinkedIn:in Answers-osiossa tai monissa ryhmissä, mutta helpointa on ehkä aloittaa juttelu omien kontaktien kanssa status-päivitysten kautta. Päivityksissä ei tietenkään kerrota mitä on syönyt aamupalaksi (ellei sitten satu olemaan kahvilan omistaja, joka haluaa kertoa paikkansa uutuuksista), vaan siitä, mitä omaan työelämään kuuluu.

Kerrotaan esimerkiksi, että
  • "ilmoittauduin juuri tähän mielenkiintoiseen seminaariin (linkki), onkos joku muu tulossa?", 
  • "luin nn:n kirjoittaman kirjan/artikkelin/bloggauksen x ja aloin miettiä miten...", 
  • "meillä on avoinna tällainen työpaikka (linkki), vinkkaapa tuttavillesi asiasta". 
Itse kerron statuspäivityksissä usein bloggauksistani (en toki kaikista).

Työnhakijalle päivitykset ovat hyvä tapa saada näkyvyyttä, mutta kannattaa välttää ns. epätoivoisuutta. YT:eiden jälkeen saimme Nokiassa paljon työnhakuvalmennusta ja yksi neuvo painui mieleen: ei saa hakea töitä liian äkkiä, sillä "paniikki haisee". Kirjoituksessa oli esimerkki tällaisesta: “I’m in a job hunt, anyone have leads for me? Who’s hiring?”. Viime viikolla törmäsin suomalaiseen versioon vastaavasta: 2-tason kontaktini oli laittanut tittelikseen "No position at No company". Ei hyvä. Siksi laitoin hänelle viestin yhteisen tuttavamme kautta ja nyt hän on korjannut tittelinsä "alan ammattilaiseksi, joka etsii uutta työtä". Ei ehkä paras versio vielä tuokaan, mutta nyt hän pääsee ainakin mukaan hakuihin, joissa etsitään ko. alan ammattilaisia.

Jos saat hyviä vinkkejä joltain kontaktiltasi tai osallistut innostavaan koulutukseen, voit kertoa siitä päivityksessä tai mieluummin suosituksissa (sillä ne ovat näkyvissä ihmisten profiileissa vuodesta toiseen). Ihminen, jota suosittelet ilahtuu yleensä palautteesta. Suosituksessa voit kertoa rivien välissä itsestäsi, esimerkiksi siitä, että haluat kehittää omaa osaamistasi tai että olet oppinut jotain alan "gurulta". Ei kannata myöskään olla liian ujo suositusten pyytämisessä, niistä on oikeasti hyötyä. Itse pääsin esimerkiksi kerran haastatteluun lähinnä siksi, että haastattelija tunsi suosittelijani.

Artikkelissa neuvottiin tekemään työhaastatteluihin valmistautuminen näkyväksi:  “I’m very interested in opportunities at Dell. Does anyone have experience interviewing with them? Please send me a message!”. Ujompi hoitaa saman asian tekemällä haun omaan kontaktiverkkoonsa ja tutkimalla sitä, kuka omista kontakteista on a) työskennellyt Dellillä tai b) tuntee jonkun delliläisen, minkä jälkeen näitä ihmisiä voi lähestyä yksityisviestillä. Oma haastattelija kannattaa paitsi googlettaa myös linkedinittää: onko teillä yhteisiä tuttavia/ryhmiä/mielenkiinnon kohteita?

Onko sinulla toimivia kikkoja siihen, miten LinkedIn:in kautta napataan työpaikka? 

No comments:

Post a Comment

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.