Pages

Friday, February 4, 2011

Tule meille töihin - ilmaiseksi

Hehe, jatketaan rekrytointiteemalla. ;)

Ennen vanhaan, silloin kun olin opiskelija Tampereen yliopistossa, luin usein Voima-lehteä, joka poikkesi muista lehdistä asenteensa ansiosta. Täällä pohjoisessa en ole siihen juuri törmännyt, mutta eilen vieraillessani Aalto-yliopistolla vanha tuttava tarttui taas kainalooni.

Siinä oli mielenkiintoinen juttu crowdsourcingista, talkoistamisesta tai joukkoistamisesta. Sitähän minäkin osaltaan tutkin, joten muutama pointti jutusta.

Voima tuomitsi joukkoistamisen riistoksi: yritysten haluun saada ilmaista työvoimaa tyyliin Nokia:
Yritys ilmoitti vastikään irtisanovansa Suomessa 500 henkilöä, pääasiassa tuotekehityksestä. Tuotekehitys on yksi osa-alue, jolla Nokia pyrkii hyödyntämään crowdsourcingia.
tai Vallila:
Vallila Interior, joka ylläpitää nettikauppaa bonbonkakku.com. Sivustolle voi kuka tahansa ladata oman kangasdesigninsa. Käyttäjät äänestävät, ja suosituimmista tulee osa nettikaupan valikoimaa. Rahaa suunnittelija ei työstään saa. Sivulla kerrotaan, että Vallila haluaa tarjota uusille kyvyille kansainvälistä huomiota ja maksuttoman keinon oman brändin rakentamiseen.

Juttu loppuu näin:
Tai ehkä tällainen nurina on vain turhaa kyynisyyttä? Ehkä pitäisi oppia ajattelemaan niin kuin Nokian crowdsourcing-johtaja, joka sanoi Talouselämän haastattelussa: ”Ihmisiä motivoi mahdollisuus parantaa maailmaa.”

Ja minä jatkan siitä - mikä saa ihmiset tekemään ilmaista työtä yritysten tai yhteisöjen eteen? Eräs näkemys asiaan on saksalaisella KDE open source -yhteisön aktiivilla Lydia Pintscherillä, jonka tapasin kesällä AKademy-seminaarissa Tampereella. Community managerin roolissa Lydia oli löytänyt seuraavat syyt osallistumiseen:

eli mm. seuraavia syitä:








* ryhmään kuuluminen, ystävät. Olet mitä omistat tai seura tekee kaltaisekseen. Tuotteista (esim. auto, kännykkä, farkut, suklaa, olut, jugurtti) on tullut tärkeä osa identiteettiä ja niin rakkaita, että niitä halutaan mainostaa ja parantaa.

* oppiminen, opiskelu. Usein on tullut yllätyksiä, kun jonkun "vaikean" Wikipedia-artikkelin taustalta löytyy joku asiasta kiinnostunut koululainen. Toivoisinkin, että opettajat teettäisivät oppilaillaan entistä enemmän "hyödyllisiä" oppimistehtäviä - sen sijaan, että oppilaat kopioisivat Wikipedia-artikkeleita, heille annettaisiinkin tehtävä luoda niitä :). Kässänmaikat patistavat oppilaitaan Suuren Käsityölehden Nuori suunnittelija -kilpailuun. Kuukausittain lehdessä esitellään yhden nuoren suunnittelema asukokonaisuus, lehti saa tuoreita ja nuoria puhuttelevia ohjeita ja voittaja palkinnon, naamansa lehteen ja parasta kaikesta, kaavat vaatteeseen, jonka itselleen haluaa.

* maine, CV. Paitsi että menestyminen idea- tai suunnittelukilpailuissa näyttää hyvältä CV:ssä, se tuo myös palkintoja (esim. Tuomas Mettänen nettosi 5 000€ Sonera10-kilpailussa ideallaan paikannukseen perustuvasta jaetusta muistilistasta), näkyvyyttä ja verkostoitumismahdollisuuksia.

* virheiden korjaaminen. Tämä on yksi syy miksi päivitän Wikipediaa: virheiden näkeminen ärsyttää niin paljon, että ne on pakko korjata. Samalla tavalla käännösvirheitä huomatessani ilmoitan niistä yrityksille (mutta vain jos se on tehty helpoksi ja vain jos huomaan, että palautettani kuunnellaan).

Lydian kattavaan listaan lisään vielä motiivin järjestellä tietoa. Se on ehkä tärkein syy siihen, miksi ylläpidän maailman suurinta nukkekoteihin keskittynyttä wikiä. Aiheeseen liittyvää tietoa on niin paljon, että kirjanmerkit eivät riitä tiedon hallitsemiseen, tarvitaan wiki, jota kaikki asiasta kiinnostuneet voivat päivittää.

Olisi hauska kuulla mikä sinua motivoi osallistumaan erilaisiin (netti)talkoisiin.

No comments:

Post a Comment

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.