Anne, tarinallistaja kun on, kuvaili koulutusta vastikään näin lennokkaasti:
Tarinavideot-koulutuksessa vedetään mutkat tekemisen moottoritieksi, oman videosarjan punainen lanka suoraksi, tehdään sinusta oman videotuotantosi auteur, vähennät rönsyilemistä ja valitset itsellesi sopivan teknisen toteutustavan, otat sen haltuun, ja sitten kohti Oscareita 😜 No, tätä ihan viimeistä emme voi taata.
Olen täällä valitellut, miten CMAD-tapahtuman järjestäminen syö kovasti aikaa omalta sisällöntuotannoltani. Löysinkin Bloggerista julkaisemattoman blogidraftin viime syksyltä (!), jossa kerroin Digijohtajaksi-hankkeen järjestämästä työpajasta, jossa tehtiin mobiililaitteilla videoita someen. Katsotaanpa mitä silloin ajattelin:
"Koulutuksen veti Somecon Antti Valtari. Olin toivonut hankkeeseen videokoulutusta, joten oli mukava, että sellainen järjestettiin ja aihe keräsi paikalle mukavasti muitakin asiasta kiinnostuneita. Vaikka pidän itsekin somekoulutuksia, on antoisaa nähdä muiden koulutuksia, se on hyvä tapa pitää yllä omaa osaamista ja saada uusia ideoita.
Koulutus alkoi oikeastaan jo viime viikolla, jolloin Antti kertoi meille webinaarissa somevideoista ja antoi meille ennakkotehtävän: kuvatkaa video, jota voimme sitten työpajassa muokata. Jätin itse ennakkotehtävän teon *hieman* viime tippaan, ja kuvasin sen vasta juuri ennen koulutuksen alkua. Kysyin muilta koulutettavilta - ja Antilta - kaksi kysymystä:
Mitä somepalvelua olet viimeksi käyttänyt ja millaisia videoita siellä tuli vastaan videoita?
7 minuutin aineistosta sain kasaan videon, jonka pituus on 1:15. Mitä enemmän videoita tekee, sen helpompaa on noudattaa Annen ja Tonin Tarinavideot-koulutuksessa jakamaa ohjetta: "kill your darlings" - mitä enemmän videosta jättää pois, sitä parempi siitä tulee.
Videon toteutin Power Director -appsilla, jota olemme käyttäneet myös Tarinavideot-koulutuksissa. Antin koulutuksessa oli paljon tuttua asiaa, mutta myös näkökulmia, joita en itse ole tullut ajatelleeksi:
- jos haastattelua kuvataan useammalla kameralla, kuvakulman muutoksessa ei saa olla liian pientä tai liian isoa muutosta, kannattaa pysytellä 20-60 asteen sisällä
- kuvituskuvaa kannattaa kuvata riittävän pitkä pätkä, 10 sekuntia, mutta lopullisessa videossa sen pituus riippuu siitä, kuinka tuttu aihe on katsojalle entuudestaan. Omenaa voi vilauttaa, mutta uutta työkalua pitää katsella pidempi aika."
Ja humps, takaisin tähän hetkeen.
Tuon koulutuksen jälkeen olen taas oppinut uusia juttuja, vaikka tekemään tekstivideoita Lumen5:n avulla. Mutta miten tekstivideoilla kerrotaan tarinoita ja kannattaako jokaiseen uuteen hömpötykseen lähteä mukaan - miten yrityksen viestintä pysyy tunnistettavana? Somekouluttajana voin leikkiä ja kokeilla, mutta kannattaako kaikkien yritysten sitä tehdä?
Suosituimmilla tubettajilla tahti on kova: yli video viikossa. Millaiset yritykset pysyvät tahdissa mukana?
Suosituimmilla tubettajilla on kova tahti, esimerkiksi viime viikolla he tekivät keskimäärin 1,3 videota. Pysytkö sinä vauhdissa mukana?#somenavaimet #tarinavideot #somefi #youtubefi— Johanna Janhonen (@jjanhone) February 20, 2018
via @vlogitfi pic.twitter.com/T9dUDAODe5
Mm. näistä asioista jutellaan seuraavassa koulutuksessa. Innolla odotan, millaisia uusia oivalluksia minun, Annen, Tonin ja osallistujien kohtaamisista tällä kertaa syntyy. :)
Tervetuloa mukaan!
No comments:
Post a Comment
Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.