Pages

Thursday, February 4, 2016

Nuoret chattaa somessa, HS:n tuore tutkimus

Helsingin Sanomat tutki joulukuussa TNS Gallupin kanssa suomalaisten nuorten somen käyttöä. Kyselyyn vastasi 558 15-35-vuotiasta suomalaista. Selvisi, että siinä missä kolmekymppiset kirjoittavat statuspäivityksiä Facebookiin, nuoremmat suosivat yksityisempää viestittelyä ja käyttävät esimerkiksi Whatsappia ja Snapchatia kaverin tai kaveriporukan kanssa viestintään. Puolet 15-20-vuotiaista käyttää Whatsappia lähes koko ajan, kun taas 21-29-vuotiaista niin tekee vain vain 19% ja 30-35-vuotiaista vain 8%.

Samasta ilmiöstä kirjoitti muuten myös viime vuonna ilmestynyt Mitä se sulle kuuluu? -kirja. Olen viime aikoina jakanut somessa kirjasta tekemiäni visuaalisia muistiinpanoja.


Suosituin somepalvelu oli YouTube, jota kaikista kyselyyn vastanneista käytti viikottain 82%. Omia sisältöjä sinne tuotti nuorimmista 13%, parikymppisistä 20% ja kolmikymppisistä 10%.

Facebookia käytti vähintään kerran viikossa 80% vastanneista ja päivittäin 66% alle 20-vuotiaista ja 73% 21-29-vuotiaista. Omia sisältöjä sinne tuotti nuorimmista 40%, parikymppisistä 72% ja kolmikymppisistä 80%.

Viikottain Instagramia käytti kaikista vastaajista 42%, päivittäin 62% alle 20-vuotiaista ja 33% 21-29-vuotiaista 33%. Omia sisältöjä nuorimmista tuotti Instagramiin 84%, parikymppisistä 56% ja kolmikymppisistä 41%.

Kaikista kyselyyn vastanneista Twitteriä käytti viikottain 24%. Nuorimmista 32% twiittasi, parikymppisistä 28% ja kolmikymppisistä 17%.

Kaikista vastaajista 21% käytti Snapchatia viikottain. Alle 20-vuotiaista 47% käyttää Snapchatia päivittäin, 21-29-vuotiaista 11% ja kolmekymppisistä vain 2%. Omia sisältöjä snäppäsi nuorimmista 65%, ja 17% parikymppisistä. Kolmikymppiset eivät snäpänneet lainkaan itse.

Google+:aa käytti vastaajista 16%, Redditiä ja Twitchiä 14%, Tumblr:ia 13% ja Pinterestiä 12%.

Tutkin nuorten somen käyttöä erityisesti huhtikuussa pitämääni koulutusta varten, jolle Emma-akatemia on antanut aika lennokkaan nimen:

Miten ”kyttäät” teiniä somessa – Mitä vanhemman pitää tietää sosiaalisesta mediasta


Kyttäämisen sijaan yritän opettaa vanhemmat ymmärtämään somen erityispiirteitä ja sitä, miten he voivat tukea lastaan sen käytössä. Siinä missä nuoret ovat teknisesti vanhempiansa näppärämpiä, heillä on vielä puutteita siinä, miten mediaa luetaan. "Pakollisen pelottelun" lisäksi lupaan kertoa myös somen hyvistä puolista. Koulutus järjestetään  23.4.2016 Helsingissä ja vaikka se on tarkoitettu ensisijassa teinien vanhemmille, mutta saa sinne muutkin kiinnostuneet tulla. :)

3 comments:

  1. "Siinä missä nuoret ovat teknisesti vanhempiansa näppärämpiä, heillä on vielä puutteita siinä, miten mediaa luetaan." Joo, on hyvä osata tunnistaa epäluotettavat sivustot. Mutta toisaalta näyttää että monilla kriittisyys on mennyt jo toiseen äärilaitaan - kaikki mikä vähänkään herättää epäilyä, leimataan huijaukseksi sen enempää miettimättä. Usein kuitenkin voi uskoa lukeemansa tai näkemäänsä netissäkin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos kommentista Eetu! En viittaa tuossa niinkään huijauksiin, kuin siihen, että se, että somessa jaetaan paljon yltiöpositiivisia juttuja, ja lapsen voi olla vaikea ymmärtää, että vaikka oma virta on täynnä erilaisia tuttavien onnenhetkiä, niin elämään mahtuu myös niitä ikävämpiä juttuja, joita ei aina niin herkästi jaeta. Vanhempi voi myös auttaa lukemaan rivien välistä sen, miten kiusaamisviestit pitäisi tulkita.

      Delete
    2. Joo, kommentoin vähän aiheen vierestä tuosta asiasta minkä olen toisinaan huomannut.
      Totta kuitenkin tuokin. Eihän kaikista huonoista asioista elämässä kerrota kaikille muutenkaan, miksi niitä pitäisi somessakaan jakaa...

      Delete

Kiva kun kommentoit! Voit kommentoida myös anonyymisti, mutta spammikommentit poistetaan heti kun ehditään.