Pages

Tuesday, July 28, 2015

Kuva-aiheisen #cmadfi-chatin satoa


Meillä oli eilen järjestyksessään toinen #cmadfi-chatti Twitterissä, vieraina Johanna Hurmerinta ja Jaana Nyström, jotka molemmat viljelevät paljon kuvia somessa, erityisesti matkakuvia.

Kerroin kysymykset etukäteen Twitterissä ja mainostin chattia aktiivisesti eri paikoissa: Instagramissa, Facebookissa, LinkedIn:ssä, Google+:ssa ja tietenkin täällä blogissa.. Myös vieraani, Johanna ja Jaanakin viestivät aktiivisesti chatista, kiitos siitä! Uutta omassa markkinoinnissani oli tällä kertaa Whatsappin käyttö. Sain siitä niin hyviä kokemuksia, että kokeilen samaa ensi kerrallakin. :)

Mietiskelin, mahdanko tarvita oman erityisen chattityökalun, mutta ainakin vielä pärjäsin mainiosti Twitterin omalla hakutyökalulla. Se karsi valmiiksi retwiitit näkymästä, joten virtaa oli helppo seurata. Jotkut vieraat unohtivat välillä lisätä #cmadfi-häsän twiitteihinsä, minkä vuoksi en näitä viestejä huomannut.

Chatissa jaettiin paljon hyviä vinkkejä sekä tietysti myös niitä kuvia, joita olin etukäteen erikseen toivonutkin. Ehkä mielenkiintoisimmat kuvat twiittasi Mika Matikainen, joka ei muuten osallistunut chattiin. Vinkkinä siis muillekin: koska kerron kysymykset etukäteen, voit valita kohdan, jolloin haluat itse osallistua ja vaikka aikatauluttaa vastauksesi valmiiksi, jos vaikka satut olemaan kiinni palaverissa silloin.




Kuvakollaasit erottuivat hyvin chattivirrasta, kuten chatissa muutenkin todettiin. Esimerkiksi tapahtumista ei kannata ladata 20 kuvaa, vaan mieluummin kolme niistä tehtyä kollaasia. Käytän muuten itse paljon kollaaseja Laukaan Ekokoulun tiedottamisessa.

Hienon esimerkin näytti myös Kuulun +Henna Kuvaja , jonka Instagram-tilillä on raikas ja yhtenäinen ilme.

Tunnin chatin jälkeen vietin toisen tunnin tekemällä koostetta chatista. Siinä on mukana ehkä noin 80% twiiteistä, jätin pois osan kysymyksistäni ja muiden "samaa mieltä" -twiiteistä. Järjestyskin on tässä koosteessa hieman eri kuin mitä se oikeasti oli, jotta teidän on helpompi seurata keskustelua.

Eli katso tästä koosteesta lisää kuvia sekä hyviä vinkkejä kuvatuotannon tehostamiseen.


Mikä juttu sinulle jäi chatista (tai sen koosteesta) parhaiten mieleen?

Seuraava #cmadfi-chatti on elokuun neljäs maanantai, eli 24.8. klo 14-15. Minulla on jo siihen alustava aihe mietittynä, mutta pidän teitä vielä jännityksessä. Mutta otan kyllä mielelläni vastaan toivomuksia: mistä sinä haluaisit jutella muiden yhteisömanagereiden kanssa?

Wednesday, July 22, 2015

Mikä jenkkiläistä yhteisömanageria syö?

Esittelin viime tammikuussa yhteisömanagerikyselyn tuloksia CMADFI-tapahtumassa. Vastaavia on varmasti tehty muuallakin maailmassa, mutta en ole niitä ehtinyt etsiä. Sen sijaan tämän kuun alussa +Tuukka Turto vinkkasi minulle mielenkiintoisesta Twitter-keskustelusta, jossa amerikkalaiset community managerit keskustelivat mm. siitä, ettei heidän työtään arvosteta. Kävin keskustelun läpi ja otin siitä parhaimpia kommentteja talteen mm. yhteisömanagerikoulutuksiani ja syksyllä tehtävää uutta yhteisömanagerikyselyä varten.



Miltäs vaikuttaa, onko suomalaisilla yhteisömanagereilla samanlaisia ongelmia kuin jenkeillä? Blogiani voi kommentoida myös anonyymisti, joten jos joku yhteisömanageri tahtoo avautua aiheesta nimettömästi, estradi on auki! Voit myös kertoa asioita, joita sinä haluaisit suomalaisilta yhteisömanagereilta kysyä. 

Wednesday, July 15, 2015

Asiaa Snapchatista

Muistatko vielä, kun
Snapchat-kummitus näytti tältä?
Kesällä bloggaamiseenkin voisi käyttää vähemmän aikaa, siksi olen tänään lyhytsanainen ja jaan teille vain pari twiittiä.
 Jos Snapchat innostaa, löydät minut sieltäkin tutulla nickillä jjanhone.

Snäp, snäp, snäpyti, snäp!

Tuesday, July 7, 2015

Miten suunnittelin Piilotetun aarteen logon

Piilotettu aarre täyttää syksyllä jo viisi vuotta, mutta vasta nyt oli "pakko tehdä" sille logo, sillä osallistun syksyllä Somedigi-tapahtumaan ja Brändienkelit pyysivät sivulle logoani.

Yrittäjyys on siitä kivaa, että siinä pääsee kokeilemaan kaikenlaista, tein aikanaan esimerkiksi itse kotisivut yritykselleni. Sittemmin sivu on päivitettiin vähän parempaan kuosiin Trimedian ja RedanRedanin avulla. Joten loogista jatkoa tälle on kai se, että kun tarvittiin logo, tein senkin itse, käyttäen toki hyväkseni yritykseni vanhaa ilmettä - tunnistettavuus piti säilyttää.

Logoa suunnittellessani kahlasin esimerkiksi Creative Bloqin artikkeleita, mm. 65 vinkkiä logon suunnitteluun ja yleisimmät virheet logonsuunnittelussa  - ja menin vähän pyörälle päästäni. Aika paljon asioita pitää ottaa huomioon! En siis yhtään ihmettele, miksi yrittäjille suositellaan ammattilaisten käyttöä logosuunnittelussa.

Tehtyäni noin 50 versiota (kaikki ovat tallessa, kuten CB neuvoi), päädyin oheiseen logoon. Tai oikeastaan päädyimme, sillä esittelin versiot perheelleni ja he kertoivat niistä ajatuksiaan. Onnekseni he olivat samaa mieltä siitä, mikä versioista oli paras. Koska luotan heidän makuunsa, pääsin itse vähällä. :)

Fontti on nettisivuiltani ja muusta viestinnästäni tuttu SF Cartoonist Hand (ei, se ei ole Comic Sans, vaikka moni niin on luullutkin). Sarjakuvafontteja pilkataan palstalla jos toisella, mutta jos yritykseni ilme perustuu sarjakuvamaisiin hahmoihin ja kuviin ja on muutenkin asenteeltaan leikkisä, miksen voisi käyttää myös sarjakuvafonttia? Aiemmin nimi oli kuitenkin kirjoitettu versaalilla "PIILOTETTU AARRE", mutta nyt vaihdoin normaaliin kirjoitustapaan "Piilotettu aarre". Monesti yritystäni on kutsuttu Piilotetuksi Aarteeksi, mutta ei, aarre on aarre ja se tulee nyt entistä paremmin esille. Harkitsin CB:n vinkistä myös fontin tuunausta (esimerkiksi P-kirjaimen sakaroiden poistoa, u-kirjaimen jalan poistoa), mutta päätin sitten pysytellä erossa fonttisuunnittelusta.

Piilotettu ja aarre ovat sanoina vähän eri paria, siis pituudeltaan. Vaakaversiossa asia ei haittaa:
mutta neliömäisessä (jota varmaan useammin jatkossa käytän), sanojen sijoittelua piti miettiä enemmän.

Tasapainoa logoon hain kuviolla. CB neuvoi välttämään kliseitä ja jos googlaatte Hidden treasure -termillä, niin mitäpä muuta löydätte kuin kasan aarrearkkuja? Piti siis olla jotain muuta. Mietin rahasäkkejä, timantteja - jopa pääkalloa!

Kruunu puhutteli minua koska:

  • se on kuviona yksinkertainen ja tunnistettava ja sitä on tarvittaessa helppo tuotteistaa vaikka tarroiksi
  • siinä on kolme sakaraa, kuten Piilotetun aarteen tuotevalikoimassakin: koulutukset, konsultointi ja sisällöntuontanto
  • siinä on paljon valkoista pintaa, eli sen voi joskus värittää tai täyttää tekstillä tai kuvalla
  • kruunu antaa minulle mahdollisuuden kertoa vitsikkäitä tarinoita 

Muutamia vinkkejä logon suunnitteluun:

  • älä varasta muilta, älä nappaa fonttia Coca-Colalta tai simpukkaa Shelliltä, äläkä käytä valmiita kuvia (unohda clip art ja Googlen kuvahaku) logosi osina
  • mieti kuinka paljon tilaa logon ympärille tarvitaan
  • joskus logossa voi olla ns. negatiivista tilaa, jossa on piiloviesti. Oletko huomannut valkoisen nuolen FedExin logossa? 
  • pyri yksinkertaisuuteen, älä kikkaile liikaa älä tavoittele liian trendikästä logoa, se vanhenee äkkiä
  • käytä vain 1-2 fonttia
  • testaa miten fontti toimii negatiivina, siis mustalla pohjalla. 
  • mieti logon värit, mitä ne viestivät? Älä käytä liikaa värejä
  • käytä luotettavia tuomareita, jotka uskaltavat kertoa rehellisen mielipiteensä
Oletko sinä suunnitellut itse yrityksesi logon? Kerro!


PS. Facebook on uudistanut logoaan, lue siitä lisää.

Wednesday, July 1, 2015

Heinäkuun #cmadfi-chatissa puhutaan kuvista

@jonnahurmerinta ja @jaananystrom Twitter-chatin vieraina
Hyvää heinäkuuta! Tänään on hyvä päivä paljastaa seuraavan #cmadfi-kuukausichatin aihe ja vieraat. Heinäkuussa suuri osa yhteisömanagereista lomailee, joten halusin chatin aiheesta kesäisen, kevyen ja erityisesti lomaan sopivan. Vieraita ja aiheita miettiessäni mieleen nousi kaksi huippusomettajaa, jotka kertovat usein lomista ja käyttävät viestinnässään paljon lomilla ottamiaan kuvia. He ovat tietysti Nyt ja huomenna -blogin  +Johanna Hurmerinta ja GooglePlussan +Jaana Nyström ja ilokseni he kumpikin ottivat kutsun vastaan.

Pallottelimme keskenämme tarkempaa aiherajausta ja päädyimme kuviin ja kuvaamiseen, sillä yhteisömanagerin tarvitsee tuottaa (kuva)sisältöä vuoden ympäri, mutta twiiteissä varmaan sivutaan matkailuakin. Siitä puheenollen, viime viikolla alkoi #matkachat, jota pidetään vastedes joka maanantai kello 20.00. Tämä oli ensimmäinen säännöllinen suomenkielinen viikkochat, johon törmäsin, hauskaa että chatit viimein yleistyvät suomeksikin!
Tiistaisin, myös kello 20, järjestetään englanninkielinen matkailuchat, #TRLT, josta Jaana minulle vinkkasi.
Viime perjantaina osallistuin Prezin järjestämään Twitter-chattiin. He olivat kutsuneet Prezi-asiantuntijoita toimistolleen vastaamaan yleisön kysymyksiin Prezistä. Puolen tunnin chatti oli hyvin vauhdikas ja kun osallistuin siihen kännykällä, olin vähän hätää kärsimässä, kun kysymyksiä sateli niin tiuhaan tahtiin.
Siksi annan nyt ohjeita seuraavan chatin varalle:

  • merkitse aika kalenteriisi heti ettet unohda. Voit jo etukäteen kertoa, että olet tulossa.
  • avaa #cmadfi-haku Twitteristä (#TRLT-chatin vetäjät suosittelevat Hootsuitea, mutta uskon, että pärjäämme vielä ilman chat-työkaluja)
  • kun vastaat kysymykseen, merkitse siihen sekä chatin tunnus #cmadfi (voit lisätä muita häsiä, mutta toi on pakollinen, muuten twiittisi ei tule mukaan chattiin) että sen vastauksesi numeron,eli K1-kysymykseen vastatessasi kirjoitat twiittiisi V1 jne
  • osallistu rohkeasti, nopeus on valttia, vastauksia ei ehdi turhia puntaroida
  • voit osallistua myös kännykällä, mutta näppäimillä on nopeampaa kirjoittaa twiittejä
  • varaa twiittien lähelle myös kuvia, sillä jos kerran twiittaamme kuvista, niin tokihan niitä pitää myös twiitata, voit vaikka esitellä itsesi kuvan avulla. Jos aikataulutat vastauksiasi (esimerkiksi Twitterin avulla, niin aseta ajaksi 14.x1, jotta kysymykset ehtivät tulla ennen vastauksiasi. Viimeksi aikataulutin kysymykseni, tällä kertaa ajattelin aikatauluttaa myös vastaukseni, jotta minulle jää enemmän aikaa varsinaiseen keskusteluun. :)
Kysymykset

K1 Kuka olet (14.00)
K2 Kuulutko valokuvayhteisöihin? (14.10)
K3 Millaisia kuvia somessa kannattaa käyttää? (14.20)


K4 Pahimmmat kuvamokat? (14.30)
K5 Vinkkisi kuvateksteihin ja avainsanoihin? (14.40)
K6 Missä kaikkialla kuvia kannattaa jakaa? (14.50)

Tervetuloa mukaan!