Pages

Friday, July 21, 2017

Unelmahommissa: Lähiömutsin blogivinkit

Kylmä kesä on siitä kiva, että olen saanut luettua enemmän kuin pitkään aikaan. Viimeisimpänä lukulistallani oli Satu Rämön ja Hanne Valtarin Unelmahommissa-kirja. Satu ja Hanne tunnetaan Salamatkustaja- ja Lähiömutsi-lifestyleblogeistaan. He ovat tehneet unelmistaan töitä ja vinkkaavat kirjassaan siitä, miten muutkin voivat tehdä saman. Bloggaajina he antavat vinkkejä myös mm. bloggaamiseen, yhteistyökuvioiden hinnoitteluun ja erilaisiin maiinoksiin blogissa.

A post shared by Johanna Janhonen (@jjanhone) on


Kokosin tähän Hannen vinkkejä menestyvän blogin pitämiseen:

  • varaa aikaa kirjoittamiseen. Siinä missä ammattilaisbloggari-Hanne varaa siihen pari päivää viikossa, minä varaan siihen tunnin tai pari. Blogissa kannattaa pitää yllä säännöllistä tahtia (Hannella 6 kertaa viikossa, minulla 1 kerta).
  • varaa aikaa valokuvaamiseen. Kun aurinko näyttäytyy keskellä pimeää talvea, Hanne laittaa muut työt jäihin ja ottaa kuvia urakalla monen postauksen tarpeisiin. Kuvavarastoa kannattaa täydentää koko ajan, niitä tarvitaan "rytmittämään ja keventämään tekstiä".
  • varaa aikaa kommentointiin: se on eräs "menestyneen blogin kulmakiviä"
  • osallistu alasi tapahtumiin saadaksesi uusia aiheita, mutta valitse tarkasti, mihin käytät aikasi. Verkostoidu muiden bloggaajien kanssa ja auta ihmisiä aina kun voit.
  • tee itsellesi julkaisukalenteri, kirjaa ylös ideoita tulevista aiheista. Hannella on varattu tähän oma Googlen kalenteri, josta merkinnät synkronoituvat myös hänen puhelimeensa. Kun hän saa keskellä talvea idean kesäisestä postauksesta, hän heittää aiheen kohdalleen. Kerran viikossa hän käy läpi seuraavan viikon aiheet ja siirtelee tarvittaessa aiheita eteenpäin. Kalenterin avulla hän pitää huolen siitä, että aiheet pysyvät tarpeeksi monipuolisina (samalla viikolla vaikka sisustusta, kosmetiikkaa, retkeilyä, äitiyttä, ei vain yhtä aihetta) ja siitä, ettei yhteistyöpostauksia tule liian usein. Hän merkitsee kalenteriinsa myös sen, onko bloggauksiin jo valmis kuvitus.
  • raha ei voi olla ainoa motivaatio bloggaamiseen, siihen tarvitaan intohimoa, silllä ainakin aluksi ilmaista työtä joutuu tekemään paljon. Yhteistyökumppaneiden valinnassa auttaa, kun olet määritellyt blogisi arvot ja brändin.
  • bloggaajalla pitää olla jotain sanottavaa ja blogissa pitää olla punainen lanka, jonka ympärille sisältöjä luodaan
  • blogimarkkinointiin tarvitaan myös aktiivista sometusta ja valinnanvaraahan riittää: Facebook, Instagram, Snapchat, Twitter, Pinterest, YouTube, Periscope...
  • blogin ensivaikutelmalla on väliä, visuaalisuuteen pitää panostaa ja responsiivisuus on must





Suosittelen kirjaa niin ihmisille, jotka ovat vielä etsimässä omaa unelmatyötään kuin niille, joilla se jo on. Omaa työtä on aina hyvä pysähtyä miettimään, yksinyrittäjä on välillä yrityksensä kanssa yksin, joten kirjan kautta käymäni vuoropuhelu oli ihan tervetullutta.

Satun ja Hannen työ muodostuu monista asioista, asioista, joista he ovat kiinnostuneita. Esimerkiksi kun Satu innostui ratsastuksesta, mutta tiesi, ettei hänellä ole aikaa uudelle harrastukselle, hän alkoi suunnitella heppalomia, joille asiakkaansa veisi. Samalla tavalla minä, joka halusin päivittää Wikipediaa, olen etsinyt itselleni "sponsoreita", jotka maksavat minulle Wikipedian päivittämisestä. Ja siinä missä Hanne saa rahaa blogeja lukemalla (hän etsii Suomen Blogimediaan uusia mielenkiintoisia blogeja) minä tienaan seuraamalla sosiaalista mediaa ja kirjoittamalla siihen liittyvistä ilmiöistä Suur-Jyväskylän Lehteen ja jakamalla havaintojani asiakkailleni koulutuksissani ja konsultoidessani. Kirjassa puhuttiin paljon myös verkostoista ja yhteistyöstä, jota minun yritykseni tapauksessa edustavat mm. Somen avaimet- koulutukset ja CMADFI-tapahtuma.

Kiitos inspiroivasta kirjasta Satu & Hanne ja kiitos asiakkailleni, jotka mahdollistavat minulle unelmatyöni tekemisen!

Friday, July 14, 2017

Kuukauden parhaat twiitittini ja heinäkuun Twitter-chat

Blogini julkaisuaikataulu, kerran viikossa, pakottaa minut tuottamaan tänne säännöllisesti sisältöä. Tällä kertaa revin aiheeni siitä, mitkä twiiteistäni ovat saavuttaneet suurimman yleisön viimeisen 4 viikon aikana. Löydät vastaavan listan omista twiiteistäsi Twitteristä, omasta profiilistasi:



 1.

Twiitin suosion salaisuus taitaa olla siinä, että Jukka Saksi retwiittasi sitä omille yleisölleen, joita Jukan kirjasta tuttu aihe kiinnostaa jo valmiiksi.

2.


Tätä #cmadfi-Twitter-chatin mainosta jakoi mm. chatin vieras Pauliina Mäkelä, jolla on Twitterissä lähes 15 000 seuraajaa. Huh! Ei häntä suotta Twitter-kuningattareksi kutsuta.

3.



Tämänkin twiitin suosiosta saanen kiittää Jukkaa. :) Toki myös aihe, henkilöbrändäys, kiinnostaa ihmisiä.

4.


Tämän twiitin suosio vähän yllättää.  Mutta tottahan se on, ja näistä kirjastosta lainatuista somekirjoista olenkin saanut viime viikkoina hyvää sisältöä somepäivityksiini. Se, että lukee "lomalla" ammattikirjallisuutta kertoo mielestäni siitä, että toimii intohimonsa parissa.

5.

Tämä twiitti on vastaus #cmadfi-chatin kysymykseen, miten omaa tunneosaamistaan yhteisömanagerina voi kehittää. Muiden seuraaminen auttaa monella tavalla.

***

Top-5-twiittini sisälsivät siis 3 #cmadfi-Twitter-chat -aiheista twiittiä ja 2 Jukka Saksin kirjaan liittyvää twiittiä. Tästä voinee vetää sen johtopäätöksen, että Twitter-chatteja kannattaa järjestää? Sellainen on tulossa taas tämän kuun 4. maanantaina eli 24.7.2017 klo 14-15.

Ja tässä chatin kysymykset:


  1. Kuka olet, mistä tulet? (14.00)
  2. Oletko lukenut kesällä someen liittyviä kirjoja tai muita julkaisuja? (14.05)
  3. Oletko saanut viime aikoina someen tai yhteisömanagerointiin liittyviä oivalluksia? (14.15)
  4. Oletko innostunut itse jostain uudesta jutusta somessa? (14.25)
  5. Oletko ottanut käyttöön jonkin uuden palvelun tai appsin? (14.33)
  6. Oletko nähnyt kesämatkoillasi jotain luovaa somen käyttöä? (14.40) 
  7. Anna vielä jokin kuuma somevinkki, esim. mitä meidän kannattaisi seurata siellä? (14.50)

Osallistumisohjeet:

  • Laita puhelimeesi heti muistutus chatin aloitusajasta
  • Mainosta chattia muillekin
  • Aloita twiittisi vastauksen numerolla (V1, V2,...)
  • Muista #cmadfi-häsä jokaisessa twiitissäsi
  • Seuraa chattia Twitterissä #cmadfi-haulla



MUOKS: Chatin kooste lisätty


Friday, July 7, 2017

Viisi vinkkiä henkilöbrändääjälle

Henkilöbrändäys puhututtaa yhä vain. Wikipedian mukaan

"Henkilöbrändi tarkoittaa henkilön maineen ja imagon kokonaisuutta, brändiä. Sanaa on Suomessa käytetty internetin sisältömarkkinoinnin yhteydessä. Riku Vassinen ja Antti Isokangas neuvovat Digitaalinen jalanjälki -kirjassaan henkilöbrändin rakentamisessa. Vassinen ja Isokangas jakavat henkilöbrändin persoonabrändiin ja ammattibrändiin. Heli Sirkiän mukaan henkilöbrändäyksellä tarkoitetaan oman osaamisensa markkinointia ja itsensä erilaistamista massasta. Oma henkilöbrändi on vahva ura-ankkuri luovan alan osaajalle. "

Ja vaikka itse termiä pidetäänkin usein hirveänä, asia sen takana on tärkeä: entistä useamman tulee nykyään tuoda omaa osaamistaan esiin myös somessa. Pitää, vaikka se tuntuukin nololta.



Tässä siis viisi satunnaista vinkkiä ihmisille, jotka haluavat tehdä itsestään "brändin".

1. Tuota sisältöä säännöllisesti someen

Voitko kutsua itseäsi bloggaajaksi, jos bloggaat vain 4 kertaa vuodessa? Sisällöntuotanto edellyttää säännöllisyyttä myös muissa somepalveluissa. Twitter-tili, jota on käytetty viime vuonna ei vakuuta ja Instagram-tili, johon on laitettu pari kuvaa puoli vuotta sitten ei ehkä anna sinustakaan sitä oikeaa kuvaa?

Millaisia hyvät sisällöt sitten ovat? No vaikka tällaisia:
Tämä bloggaus itsessään on esimerkki siitä, että  kerran tehtyjä sisältöjä voi hyödyntää myöhemminkin.

2. Panosta visuaalisuuteen

Valokuvien ei aina tarvitse olla teknisesti hienoja ja laadukkaita, jos ne ovat hauskoja tai tarinallisia. Jos kuva on heikko, satsaa kuvateksteihin.



Voit myös kikkailla efekteillä:


...tai piirtää:


3. Mieti profiilikuviasi


Ovatko profiilikuvasi keskenään tunnistettavia, joko samoja kuvia tai saman sarjan kuvia? Voitko kertoa kuvillasi jonkin tarinaa? Kesällä valo hellii meitä, joten nyt on hyvä aika ottaa tai otattaa uudet kuvat someen.


4. Osallistu keskusteluun


Sosiaalinen media ei ole suotta "sosiaalista", joten et voi vain tuupata sinne omia viestejä, vaan sinun täytyy myös osallistua keskusteluun ja nostaa muita esiin eri tavoin: tykkää, kommentoi, jaa.

Ja aina kun voit, auta muita!


5. Jos (ja kun mokaat), älä vaikene vaan pyydä anteeksi

Somessa on aika helppo mokata, vaikka julkaisulupien kanssa.

Kannattaa siis miettiä kriisiviestintää jo etukäteen. Esimerkiksi sen, miten pyytää anteeksi.



Lue tästä lisää vinkkejä henkilöbrändeille tai kuuntele aiheeseen liittyvä haastatteluni:



Jos haluat vinkkejäni siitä, miten juuri sinä voisit kehittää omaa henkilöbrändiäsi, ota rohkeasti yhteyttä. Piilotetun aarteen voi löytää somesta kesälläkin!