Pages

Tuesday, May 27, 2014

Suomen suosituimmat some-palvelut ja mikä muuttui vuodessa

Olen kerännyt dataa Alexa.com:sta jo pidemmän aikaa. Sehän listaa eri maiden suosituimpia nettisivuja, eli niitä, joissa vietetään eniten aikaa. Mittaaminen tapahtuu vähän samaan tapaan kuin Suomessa seurataan katsotuimpia tv-ohjelmia: mukaan valitaan otos kansasta, annetaan heille mittausvälineet ja skaalataan tulos koko Suomeen. Erona tässä on se, että Alexaan pääsevät tietoja luovuttamaan kaikki halukkaat ja se, ettei mittaaminen vaadi osallistujilta vaivannäköä. Jos siis haluat kertoa Amazonin omistamalle Alexalle, missä sivuilla sinä surffaat ja sillä tavalla parantaa sen dataa, tee se täällä (tuetut selaimet: Firefox, IE ja Chrome). Minä olen jakanut oman datani jo kauan.

Kun tietoja katselee kuukausittain, muutokset eivät ole kovin radikaaleja, joten palataanpa nyt vuosi taaksepäin, toukokuuhun 2013. Neljä suosituinta some-palvelua ovat yhä samat:

  1. Facebook
  2. YouTube
  3. Wikipedia
  4. Blogspot
Google.fi on yhä Suomen suosituin nettisivu, mutta Google.com on noussut sijalta 4 sijalle 2, eli mennyt sekä Facebookin että YouTuben ohitse. Wikipedia taas on ohittanut Iltalehden ja Ilta-Sanomat ja Yahoo on noussut 4 sijaa tiputtaen Blogspotin sijalta 11 sijalle 12.

Muista palveluista nousussa ovat
  • LinkedIn, joka on noussut 8 sijaa (nyt 13)
  • Twitter, joka nousi 9 sijaa (nyt 20)
  • Instagram, joka nousi peräti 35 sijaa (nyt 38)
  • Pinterest, joka ei vuosi sitten mahtunut sadan suosituimman joukkoon (nyt 47)
  • Wikia, joka nousi 13 askelta (nyt 62)
laskussa sen sijaan
  • Suomi24, joka tippui sijalta 14 (nyt 17)
  • Tumblr, joka tippui myös 3 sijaa (nyt 37)
  • Flickr, joka tippui 22 sijaa (nyt 98) sekä
  • IRC-Galleria, joka oli vuosi sitten sijalla 88, mutta joka ei enää mahtunut sadan suosituimman sivun joukkoon

Yllätyitkö?

Friday, May 23, 2014

Paljon melua tuubista

Nyt kun olen vapauttanut itseni kahden bloggauksen viikkotahdista, aikaa jää muuhunkin sisällöntuotantoon, etenkin YouTubelle :). Yritän nyt noudattaa +Toni Nummelan oppeja, ja pitää videot Tubessa ja houkutella ihmiset tilaamaan ne sieltä, aiemminhan upottelin niitä tänne blogiini. Mutta tässä kuitenkin teillekin kootut linkit :).

Viikko sitten julkaisin videohaastattelun, jossa kasvuyrityksille suunnatun Kasvu Open -kilpailun järjestäjät kertoivat siitä, miten he käyttävät sosiaalista mediaa kilpailun markkinoinnissa ja tiedotuksessa.

Järjestämäni YouTube-koulutuksen jälkeen minulla oli isot paineet aloittaa itsekin vloggaus. Tieto lisää tuskaa ja ajattelin, että vlogini pitää olla paitsi täynnä hyödyllistä asiaa somesta, myös hauska. Jos olisin erityisen hauska, ansaitsisin elantoni kaiketi koomikkona. Miten siis tehdä hauskoja ja mielenkiintoisia videoita samalla kun suojelen yksityisyyttäni (niin, että ihan turhaan odotat lehtijuttua, jossa esittelen vaatekaappini sisältöä)? Suomessa on myös jo tuhansia vloggaajia, miten erottua heidän joukostaan? Vastaus löytyi lopulta läheltä, nukkekotiharrastuksestani :). Kurkkaa siis vlogiini.

Yllä olevassa kuvassa taas minä (tai oikeastaan Taru Astikaisen tekemä näköisnukkeni eli 3D-avatarini) pidän Wikipedia-briiffiä Kiasmassa. Olin siellä yhdessä muiden Wikimedia Suomen edustajien kanssa pohjustamassa syksyllä alkavaa sarjaa, jossa GLAM-organisaatiot järjestävät edit-a-thoneja, eli tilaisuuksia, joissa muokataan porukalla Wikipediaa.

Lue myös keskiviikkona Suur-Jyväskylän lehdessä ilmestynyt kolumnini, jossa kerroin mm. Suomi-Tuben kulttuurista ja siitä, miten YouTube haastaa Facebookia.

Ja nyt, tilaa kanavani, niin saat tiedon videoistani tuoreeltaan! :) Lähiaikoina julkaisen eilisessä #ejta2014-seminaarissa tekemäni haastattelun, jossa puhutaan mm. siitä, miten sosiaalisen median palveluita voi käyttää toimittajaopiskelijoiden koulutuksessa. Seuraavan vloggauksen aihekin minulla on mielessä, tarvitaan vain aikaa tarinan toteuttamiseen. Huomasin nimittäin, että videoiden teko on oikeasti aika työlästä. Virikkeitä videoiden tekoon hain muuten Tumelta, joka teki vastikään kivan sarjan meille vloggaaja-aloittelijoille.

Tuesday, May 13, 2014

Somen avaimet ja kyselytunnit

Sain eilen sähköpostiini niin loistavan idean, että ajattelin kokeilla sitä heti käytännössä:

Niin, että tällä kertaa päätin sitten ihan mainostaa blogissani ;). (Sähköpostin lähettäjä halusi oikeasti mainostaa Piilotetun aarteen sivulla nettikasinoa.)

Somen avaimet -konsepti on herättänyt paljon kiinnostusta ja kiitosta, esim. "kiva, kun joku uudistaa perinteistä koulutuskonseptia" ja Somen avaimia on pyydetty jo muistakin aiheista kuin YouTubesta.

Tuorein idea oli Wikipedia.

Somen avaimissa saadaan syvällistä tietoa valitusta aiheesta osallistujien toiveiden ja tarpeiden mukaan kolmen eri asiantuntijan näkökulmasta. Esimerkiksi viime viikon YouTube-koulutuksessa mentiin paljon syvemmälle aiheeseen kuin mitä minä (tai kukaan kouluttajista yksinään) olisi kyennyt kouluttamaan.

Wikipedia-aiheeseen olen perehtynyt vuosien ajan niin paljon, että voin pitää siitä syventävän koulutuksen itsekin, joten Somen avaimia Wikipediasta ei ihan heti tulla jakamaan.

Ideaa minulle ehdottaneelle vastasin näin:

[...] Mutta voisin pitää sinulle "Somen kyselytunnit Wikipediasta". Kyselytuntien kuvaus.
Ja tässä tarjous:
Kenelle: sinä ja 1-9 mukaan kutsuttua ihmistä (mutta eniten tietysti saat irti, jos olet yksin)
Milloin: 3h, joku iltapäivä
Missä: Sun työhuoneessa tai jossain teidän neukkarissa, koneet mukaan kaikille
Mitä: Kysy niin paljon Wikipediasta kuin keksit, mulla on vastauksia (tai jos ei heti ole, etsin vastauksen jälkikäteen). Näytän myös kädestä pitäen, miten Wikipediaa käytetään ja muokataan. Mulla on aiheesta koko päivän matsku (käytetty mm. ProComin järjestämässä koulutuksessa), jota  käymme harppoen läpi, saat sen  itsellesi tukimateriaaliksi.
Hinta: samalla rahalla päivitän teidän artikkeleita 4,3 tuntia
Ajankohta: Koulutus kannattaa pitää sellaisena ajankohtana, että sinulla on sen jälkeen aikaa jatkaa Wikipedia-päivityksiä, niin opit tulevat heti käyttöön.

Haluaisitko sinäkin kysellä minulta somesta? Katso lisää Somen kyselytunneista tai pyydä tarjous.

Thursday, May 8, 2014

Terveiset Somen Avaimet: YouTube -koulutuksesta

Huhhuh! Nyt se on ohi: ensimmäiset Somen avaimet jaettiin tiistaina YouTubesta. Minua ei enää omat koulutukset jännitä, koska se on niin tuttua, mutta koulutuksen järjestäjän rooli onkin toinen juttu. Mutta turhaan jännitin, kaikki meni tosi hienosti ja ihmiset, niin osallistujat kuin järjestäjätkin (kouluttajat, kuvaaja, minä sekä Hirvihaaran kartanon väki), olivat tosi tyytyväisiä päivään, vaikka se pitkä olikin.

Alkulämmittelyn jälkeen Toni Nummela vei meidät aikamatkalle YouTuben historiaan, tarkastelimme Suomi-Tubea ja löysimme monia tuttuja kasvoja matkan varrelta. Pitkäjänteisyys kannattaa, huomasimme, eli mitä aiemmin on tajunnut ottaa YouTuben haltuun, sitä paremmin menestyy (vrt. Rovion Peter Verserbacka oli ensimmäisten tubettajien joukossa ja nyt katsotuimmissa videoissa on hirmuinen Rovio-ylivalta). Kuulimme myös paljon faktaan pohjautuvia vinkkejä esim. julkaisutahdista.

Lounaan jälkeen pääsimme toisenlaiselle retkelle, kuulemaan miten Suomen tilatuimman vloggaajan Eetu Pesosen vloggausura alkoi (huom. Smoukahontas ei ole oikeastaan vloggaaja, sillä hän ei jaa videoilla omia ajatuksiaan vaan taitojaan). Eetu oli hieman esitystä jännittänytkin, mutta me lumouduimme huikeasta kasvutarinasta, jossa takapenkin hiljaisesta pojasta kasvoi Tube-stara.

Kahvitunnilla ihmettelimme herkkuvalikoiman runsautta ja olimme kiitollisia siitä, että oli "älä laihduta"-päivä :).

Sitten olikin päivän konkarin vuoro, Biisonimafian Kaitsu Rinkinen on tehnyt suosittuja nettivideioita jo ennen YouTubea. Erinomaisia yritysesimerkkejä ei hänen mielestään Suomessa vielä oikein ole, joku tekee hyvin jonkun asian, mutta "ryssii" toisen (Kaitsun värikästä kielenkäyttöä ei muuten voinut ihan naama peruslukemilla kuunnella). Kuulimme mm. siitä, miten super-suositut Duudsonit valloittivat YouTuben: pitkäjänteisellä työllä ja erilaisia asioita kokeillen.

Kaitsun jälkeen kävimme kukin vuorotellen kameran edessä kertomassa, millaisia avaimia saimme töihin vietäväksi. Jännityksellä seuraan salaisessa ryhmässämme, milloin asiat alkavat konkretisoitua. Minua itseäni vähän hirvitti - päivän tietomäärän jälkeen kynnys videoiden tekoon pitkän tauon jälkeen nousi, mutta onneksi sain eilen jo ekan videoni tehtyä, joten eiköhän se tästä taas iloksi muutu.

Päivän viimeisessä osiossa hajaannuimme kahteen ryhmään. Toisessa ryhmässä mietittiin Kaitsun ja kuvaaja Tommi Kivimäen johdolla YouTube-kanavan strategiaa, toisessa ryhmässä toteutimme Eetun ja Tonin hellässä ohjauksessa videon. Aikaa videon tekoon oli reilu tunti, missä ajassa piti ideoida sisältö, valita kuvauspaikat, harjoitella ja kuvata.

Viimeinen puoli tuntia kului ryhmätöiden purkuun. Kaitsun ja kumppaneiden kertoessa kanavastrategiasta Toni muokkasi videon ja päivä huipentui Somen avaimet: YouTube -koulutusmainoksen ensi-iltaan. Tässä se nyt on, eikös tullutkin aika hauska:


Päivän lopussa olimme kaikki aika puhki saamaamme tietomäärään, mutta onneksi voimme pureskella sitä vielä yhdessä ryhmässämme, oppien paitsi kilteiltä guruiltamme myös toisilta Tube-aloittelijoilta. Henna-Riikka teki loistavan Storify-koosteen päivästä, josta selviää mm. se, miten hyvin Instagram toimi tämänkin tapahtuman taustakanavana, minä taas stoorittelin yhteen päivän twiitit.

Koulutus on herättänyt jo niin mukavasti kiinnostusta, että aiomme toistaa sen jo syksyllä. Käy siis tilaamassa uutiskirje, niin kuulet asiasta lisää tai ilmoittaudu mukaan heti, niin pääset valitsemaan itsellesi varmasti sopivan koulutusajankohdan.