Sunday, January 31, 2010

Wikikonsultin tarina

11 Nokia-vuoden ja 2 Protomo-kuukauden jälkeen aloitin marraskuussa 2009 Ambientiassa wikikonsulttina. Rooli oli sikäli looginen valinta, että olen työskennellyt wikien parissa viimeiset kolme vuotta. Valitsin silloin Nokiassa organisaationi käyttöön Mediawikin, josta edelleenkin pidän kovasti.

Syy miksi kolme vuotta sitten hakeuduin wikitehtäviin johtui paitsi kiinnostuksestani nettiasioihin (olin päivittänyt intranettiä kaikissa aiemmissakin toimenkuvissa Nokialla) myös harrastuksestani.

Usein harrastusmaailmassa teknologia leviää nopeammin kuin palomuurien varjostamissa yrityksissä – syynä tähän on paitsi intohimoinen suhtautumistapa rakkaaseen harrastukseen myös se, ettei aina tiedetä kuinka paljon työasioista saa netissä kertoa. Some-työkalujen tuomista yritysmaailmaan eivät tee haastavaksi uudet helppokäyttöiset työkalut vaan uusi toimintatapa, joka edellyttää uudenlaista avoimuutta - puhun mielelläni kulttuurivallankumouksesta, jota ei niin vain yhdessä koulutuksessa opita.

Vuonna 2000 ihastuessani nukkekotimaailmaan en tuntenut ketään yhtä höperöä, joten etsin seuraa aluksi keskustelupalstoilta. Pian tutustuin myös muihin erilaisiin Internet-palveluihin, joissa jaoin kuviani, ajatuksiani ja uutisia.

Perustin itsekin foorumin, Nukkekotielämän, kotisivut itselleni ja ryhmällemme: (nukkekoti.com), blogeja ja lopulta myös Nukkekotiwikin, joka on kolmevuotiaana jo klassikko suomalaisten harrastajien parissa. Keväällä käänsin sen tajutessani, ettei kukaan ole vieläkään perustanut englanninkielistä wikiä. Wikiäni markkinoin sosiaalisen median (=some) työkaluilla: Mini treasures wiki löytyy mm. Facebookista, Twitteristä, Youtubesta ja Flickristä.

Wikien lisäksi toin Nokia-organisaationi sisäiseen viestintään myös blogit, itse ylläpidin suosittua Hidden treasure –blogia. Sitä aloin jatkaa netissä Hidden treasure 2.0 –nimellä, kun sain keväällä tietää Nokian Jyväskylän toimipisteemme sulkemisesta. Siihen asti minulle ei ollut tullut mieleenkään rakentaa itselleni ammatillisista mainetta nettiin, sillä olin hyvin varovainen siitä, mitä työasioistani kerroin, olinhan töissä tuotekehitysyksikössä, joka teki mm. ensimmäisiä kamerallisia puhelimia.

Nokiassa olin paitsi some-työkalujen pääkäyttäjä ja kouluttaja, web2.0-evankelista, myös SCRUM-tiimin Product Owner (anteeksi kielenkäyttöni, Nokiassa en puhunut suomea vaan fingelskaa).

Lue lisää uudesta työstäni Ambientian blogista.

Viestintä 10

Alkuviikosta järjestettiin seminaari viestinnän muutoksesta, puhujina mm. Mikael Jungner ja Teemu Arina. En ollut paikalla, mutta työkaveri oli, ja hän hehkutti varsinkin Jungnerin puheita, täytyypä kysellä vielä lisää. Ilkka Koivisto jakoi kuitenkin jo muistiinpanonsa tilaisuudesta:

Taas uusi blogi - miksi?

Syntyi taas tarve uudelle blogille, vaikka mullahan blogeja piisaa. Osa harrastuksiin ja henkilökohtaisiin kuulumisiin keskittyneistä blogeista on loppunut/tauolla erinäisistä syistä: 360-palvelun loppuminen, työpaikan vaihto, ajanpuute/elämäntilanne, asioiden siirtyminen mikroblogeihin... Aktiiviset blogini tällä hetkellä ovat:

- Hidden treasure 2.0 (tämän blogin englanninkielinen isosisko: web2.0-ilmiöitä/videoita/esityksiä, usein bisnesvinkkelistä)

- Mini treasures (blogi, jossa tiedotan Mini treasures wikin kuulumisia.)

- Sähköinen tietoisuus (Ambientian ryhmäblogi, johon kirjoitan työstäni)

Tähän blogiin kerään suomenkielistä sisältöä/esityksiä sosiaalisen median ilmiöistä, joita en Hidden treasure 2:een voi laittaa, mukavaa kun sellaistakin alkaa löytyä. Blogin nimen historia alkaa vuodesta 2008, jolloin mietin nimeä Nokian intranettiin perustamalleni blogille, jossa kerroin organisaationi käyttämistä web2-pohjaisista kommunikointivälineistä. En ollut niin tunnettu kuin OPK, joten Johanna's blog ei ollut vaihtoehto. Tiesin myös, ettei nimeä kannata johtaa organisaatiosta, sillä jos joku on Nokiassa pysyvää niin se on jatkuvat organisaatiomuutokset. Otin siis mallia suosittujen blogien nimistä, joissa oli joku hauska idea tai tarina takana. Piilotettu aarre viittaa siihen, että meillä oli todella paljon tietoa ja paljon paikkoja, johon tietoa haudata: verkkolevyjä, Lotus Notes -tietokantoja, intranet-sivustoja, wikejä...

Blogiini keräsin löytämiäni kultahippuja, mm.:
- vinkkejä, joilla wikien seurannasta tulee helpompaa
- eri wikialustojen eroja
- ohjeita bloggaamiseen ja blogin muokkaamiseen
- tietoa erilaisista käytettävissä olevista syötteenlukijoista
- mainoksia erilaisista Nokian sisäisistä tietopankeista ja (mashup)portaaleista
- asiaa tiedon luokittelusta: mitä asiaa voi missäkin jakaa, miten ryhmäoikeuksia hallitaan
+ tietoja vetämieni projektieni etenemisestä

Usein minulta kysyttiin, että miten vaikka blogissa tehdään sitä tai tätä. Sen sijaan, että olisin vastannut kysyjälle maililla, kirjoitin vastauksen blogiin ja lähetin hänelle vain linkin. Hyvin pian saatoin vastata kysymyksiin pelkillä blogilinkeillä ja kuukausien kuluessa kysymysten määrä väheni, kun ihmiset oppivat katsomaan blogista ensin. Blogissani oli paljon kirjoituksia, mutta avainsanojen ja kategorioiden avulla haluttu tieto löytyi muutamalla klikkauksella.

Blogista tuli minulle tärkeä työväline. Sen avulla löysin uusia kontakteja organisaationi ulkopuolelta, jotka jakoivat samat mielenkiinnon kohteet. Kun kerroin siellä kohtaamistani ongelmista, sain vastauksia ja yhteydenottoja entuudestaan vierailta ihmisiltä.

Blogistani tuli myös hyvin suosittu. Blogien suosiota voi mitata erilaisilla tavoilla: laskureilla, kommenttien määrillä, tykkäämisillä. Itse käytin mittaamisessa blogien syötteiden tilausmääriä ja sillä mittarilla blogini kuului kymmenen tilatuimman blogin joukkoon, blogeja oli noin tuhat. Ei hassumpaa ihmiselle, joka teki Jyväskylästä käsin töitä globaalissa noin 150 hengen organisaatiossa.

Kun Jyväskylän yksikkö päätettiin lopettaa noin vuosi sitten, kerroin blogissa myös yt-uutisia. Viimeinen roolini Nokiassa oli mun unelma-ammatti -aloitin vuonna 2006 valitsemalla tuhannen hengen yksikölle wikialustan ja tekemällä sen käytölle säännöt. En siis ollut aktiivinen työmarkkinoiden seuraaja, mutta yt:n myötä minulle tuli kiire rakentaa mainetta intranetin ulkopuolelle ja silloin perustin Hidden treasures kakkosen. Kerään sinne mielenkiintoisia juttuja joihin törmään, mutta bloggaaminen on jollain tavalla vaikeampaa nyt, kun yleisöllä ei ole yhteisenä tekijänä palomuurin sisäistä maailmaa, enkä olekaan onnistunut herättämään keskustelua entiseen malliin. Tosin nyt blogini toimiikin enemmän muistinjatkeena itselle.

Saas nähdä miten tälle blogille käy: saanko herätettyä keskustelua ja kuinka usein jaksan kirjoittaa tänne. Tervetuloa kuitenkin seuraamaan blogia! :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...